ING verwacht flinke krimp Groningse economie
AMSTERDAM (ANP). Het kabinetsbesluit om de gasproductie in Groningen dit jaar te verlagen naar maximaal 30 miljard kuub betekent dat de Groningse economie naar verwachting met 5 procent krimpt en de schatkist 1,2 miljard euro misloopt ten opzichte van de eerdere raming. Landelijk moeten we rekening houden met een negatief effect op de economische groei van circa 0,5 procent, heeft het economische bureau van ING uitgerekend.
De Groningse economie is voor 40 procent afhankelijk van de gaswinning.
Door het verder dichtdraaien van de gaskraan dalen de aardgasbaten dit jaar naar 7,7 miljard euro. De Voorjaarsnota van het kabinet hield rekening met een daling tot 8,9 miljard euro. Het productieplafond leidt dus tot een nieuwe tegenvaller van 1,2 miljard euro, aldus ING.
Ook exclusief de gaswinning blijft de groei in Groningen naar verwachting achter bij de nationale groei. Dit komt doordat de sectoren waar het momenteel beter mee gaat, bijvoorbeeld de industrie, groothandel, bouw en transport, minder sterk vertegenwoordigd zijn in deze regio dan landelijk.
Aardgaswinning lijkt een krimpsector te worden, maar Groningen sorteert al voor op nieuwe groeimogelijkheden, constateren de economen van de bank. Zo is er in Zuidbroek een nieuw stikstofmengstation aangelegd om geïmporteerd gas geschikt te maken voor het Nederlandse net.
Ook voor de bouwsector ziet ING mogelijkheden. „Herstel van aardbevingsschade levert extra werk op. Vaak blijft het niet bij herstel alleen. Veel Groningers grijpen de kans aan om zonnepanelen te installeren of hun woning te isoleren.”
Op de langere termijn zal de noordelijke provincie volgens de bank vooral de kaarten moeten zetten op innovatieve technologieën. Een techconcern als Google opent binnenkort een groot datacenter bij de Eemshaven. Dit soort initiatieven biedt veel kansen.