Commentaar: Belastingplan
Een overheid heft belastingen. Dat is al zo sinds mensenheugenis. Waarvan moeten anders legers, wegen en scholen bekostigd worden? Maar belastingen hebben er in de moderne tijd nog vele andere functies bij gekregen: de herverdeling van inkomens, vergroening van onze leefomgeving, stimuleren van de economie. Anders gezegd: via belastingplannen geven politieke partijen hun ideologische visitekaartje af.
In dit licht bezien heeft het woensdag uitgelekte belastingplan van VVD en PvdA iets teleurstellends. Zeker, er zitten ook prijzenswaardige maatregelen in. De lasten voor werkenden moeten verlicht worden, onlogische verschillen in btw-hoogtes kunnen beter verdwijnen, en we zouden eigenlijk af moeten van het rondpompen van geld via complexe toeslagen.
Maar wat steekt is dat een aperte onrechtvaardigheid in ons huidige belastingsysteem in de herziening niet wordt weggenomen, namelijk de oneerlijke behandeling van kostwinners. Sterker nog, doordat tweeverdieners nu eenmaal twee keer zo veel profiteren van een verhoging van de arbeidskorting en ook nog eens winst halen uit verhoging van de combinatiekorting, neemt de relatieve afstand tussen kostwinners en tweeverdieners –een afstand die al veel te groot wás– alleen maar toe!
Verrassend is deze politieke keuze niet. We weten immers allang dat partijen als VVD en PvdA niets hebben met kostwinners. Wat bovendien meespeelt, is dat deze partijen er veel aan gelegen is hun herziening te presenteren als een hervorming. Een echte hervorming mag het plan alleen heten als het veel banen oplevert. En in de rekenmodellen van het CPB rollen er vooral veel banen uit als het kabinet flink draait aan de knoppen van arbeidskorting en combinatiekorting en bovendien de algemene heffingskorting versneld afbouwt.
Ondertussen zadelt deze insteek van de coalitie SGP en ChristenUnie met een probleem op. In hoeverre moeten zij straks, als Rutte na een hoofdlijnendebat in de Tweede Kamer oppositiepartijen opnieuw uitnodigt om in de achterkamers door te praten over finesses van het belastingplan, aan die oproep gehoor geven? Staan zij dan al niet te sterk op achterstand om op het punt van kostwinners nog werkelijk een slag te kunnen maken?
Aan de andere kant: al bij voorbaat aangeven niet te willen meepraten, sluit alle mogelijkheden tot beïnvloeding af. Terwijl er misschien nog kansen liggen om kostwinners indirect te helpen via bijvoorbeeld verbeteringen in de kinderbijslag of het kindgebonden budget, al neemt dat de basale onrechtvaardigheid in ons belastingsysteem dus niet weg.
Wat in elk geval van groot belang is, is dat de christelijke partijen, zoals Van der Staaij woensdag in deze krant opmerkte, ten aanzien van kostwinners eendrachtig optrekken. Dat helpt sowieso. Al is voor zo’n samenwerking wél nodig dat het CDA zijn aloude claim een gezinspartij te willen zijn, waar maakt. En dus gaat inzien dat met het –eerder ook door hem gesteunde– afschaffen van de algemene heffingskorting de megabevoordeling van tweeverdieners de spuigaten uit gaat lopen…