Slag bij Waterloo herdacht (fotoserie en video’s)

WATERLOO (ANP/BELGA). Precies 200 jaar na de beroemde Slag bij Waterloo is in het Belgische plaatsje onder Brussel de bloedige strijd herdacht die Europa ingrijpend veranderde. Het was op 18 juni 1815 dat een Brits-Nederlands leger en Duitse troepen de Franse heerser Napoleon Bonaparte definitief versloegen.

18 June 2015 11:59Gewijzigd op 15 November 2020 19:47
Koningin Mathilde en koning Philippe van België, koningin Maxima en koning Willem-Alexander, en de Belgische premier Charles Michel brengen een bezoek aan het museum Memoriaal 1815 tijdens de officiële herdenking van de slag om Waterloo. Beeld ANP
Koningin Mathilde en koning Philippe van België, koningin Maxima en koning Willem-Alexander, en de Belgische premier Charles Michel brengen een bezoek aan het museum Memoriaal 1815 tijdens de officiële herdenking van de slag om Waterloo. Beeld ANP

De officiële plechtigheid werd bijgewoond door de Belgische koning Filip en koningin Mathilde, het Nederlandse koningspaar Willem-Alexander en Máxima, de groothertog en de groothertogin van Luxemburg en de Britse prins Edward. Onder de Franse aanwezigen was prins Jean-Christophe Napoleon Bonaparte, een verre achterneef van de in Waterloo verslagen keizer.

De Belgische premier Charles Michel zei in een toespraak dat nu vooral de verzoening wordt gevierd: „De vijanden van gisteren zijn op politiek, economisch en diplomatiek vlak de meest hechte bondgenoten geworden. Wat we moeten herdenken in Waterloo is het groeiende belang van de Europese gemeenschap. Wat we moeten herdenken is de boodschap van vrede, harmonie en eendracht.”

Ook Frans Timmermans, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en nu vicevoorzitter van de Europese Commissie, hield een toespraak waarin hij stilstond bij de ontwikkelingen in Europa sinds de slag. Hij herinnerde eraan dat de gebeurtenissen van vandaag, net als die van 1815, ook de komende eeuwen van invloed zullen zijn.

De herdenking was aan de voet van de Leeuw van Waterloo, het bekendste monument dat herinnert aan de strijd. De heuvel met Nederlandse leeuw op de top werd opgericht door Nederland ter ere van de prins van Oranje, een voorvader van Willem-Alexander, die meevocht en daarbij gewond raakte.

Als symbolisch gebaar tijdens de plechtigheid gaven de afstammelingen van de Franse, Britse, Nederlandse en Pruisische legeraanvoerders elkaar een handdruk. Zij kwamen ook met een verklaring: „Twee eeuwen geleden bevonden onze voorouders zich in tegenovergestelde kampen van de geschiedenis. Vandaag hebben wij, gezamenlijk aanwezig in Waterloo, geen moeite om onze overtuigingen met elkaar te delen. De voordelen van de vrede zijn immers vele malen groter dan de oorlog.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer