Politiek

Coalitie en oppositie praten over belastingen

DEN HAAG (ANP). De top van de regeringscoalitie zit woensdagavond bij staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën voor het eerst om de tafel met de leiders van zes oppositiepartijen (CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en 50PLUS). Het kabinet hoopt hen over te halen mee te doen met een hervorming van het belastingstelsel. Veel oppositiepartijen willen wel luisteren maar zijn nog niet bereid te onderhandelen.

17 June 2015 18:59Gewijzigd op 15 November 2020 19:45
Vicepremier Asscher. beeld ANP
Vicepremier Asscher. beeld ANP

Vicepremier Lodewijk Asscher maakte voor het overleg duidelijk wat het belangrijkste doel is voor het kabinet: meer banen creëren. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra voegde daaraan toe: lastenverlichting. „Volgens mij weet iedereen dat er een netto lastenverlichting aan zit te komen. Als we alles optellen en aftrekken gaan we veel minder belasting betalen met zijn allen.” Volgens hem gaat dan elke Nederlander erop vooruit.

Het kabinet kondigde vorig jaar aan met de belastingherziening op termijn 100.000 banen extra te scheppen. Asscher herhaalde dat aantal nu niet. Cijfers en details bespreken we binnen, zei hij.

Ook D66-leider Alexander Pechtold noemde extra banen als een van de belangrijkste doelen, naast lagere lasten, een vereenvoudiging van het belastingstelsel en een vergroening. Over een eventuele btw-verhoging is Pechtold niet negatief, mits die er via lagere lasten op arbeid maar toe leidt dat de bedrijven medewerkers goedkoper kunnen aannemen en die zelf meer geld overhouden in de portemonnee. „Dan kun je daar weer voor naar de kapper”, aldus Pechtold in een verwijzing naar de mogelijke verhoging van het lage btw-tarief, waardoor de btw voor kappers van 6 procent naar 21 procent zou stijgen.

PvdA-leider Diederik Samsom bevestigde dat een btw-verhoging, door het kabinet vorig jaar al als een van de mogelijke opties genoemd, door Wiebes eerder is besproken met de oppositiepartijen en dat daar voldoende draagvlak voor bleek te zijn.

50PLUS-leider Henk Krol zei dat hij bij het overleg openbaarheid gaat eisen. Gebeurt dat niet, dan staat hij met een kwartier weer buiten, zei hij. Als het plan niet naar buiten komt „dan zou het van korte duur kunnen zijn”, verklaarde Arie Slob (ChristenUnie). CDA-leider Sybrand Buma komt om te luisteren, maar zeker niet om te onderhandelen, zei hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer