Petitie #Andersnietminder aangeboden in Den Haag (fotoserie en video’s)
Het Platform voor het Leven heeft dinsdag in Den Haag de petitie #Andersnietminder overhandigd aan de vaste Kamercommissie van Volksgezondheid. De petitie tegen het algemeen aanbieden van de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) is 41.000 keer ondertekend.
Doel is om minister Schippers ervan te overtuigen de test niet algemeen in te voeren. Met de test worden zwangere vrouwen gecontroleerd of hun kind het syndroom van Down heeft.
De petitie werd overhandigd door Peter Harteveld (31) en Esmé Wiegman. Harteveld: „Ik heb wel een beperking, maar ik ben ontzettend blij met het leven dat ik heb.” „Ik bied deze petitie aan, omdat ik het niet eens ben met deze nieuwe wet. Ik kan erover meepraten, want ik ben er het bewijs van.” Hij voegde daaraan toe: „Als ik er niet was geweest, zou de wereld een heel stuk saaier zijn, en somberder. Wij brengen leven in de brouwerij.” Harteveld nodigde de leden van de Kamercommissie uit om eens naar zijn woonplaats Nunspeet te komen. „Dan kunt u zien dat ik een normaal leven leef, zoals iedereen.”
De actie is een initiatief van het Platform Zorg voor Leven en is mede geïnitieerd door Downpride, Dit Koningskind, Helpende Handen, NPV, Op weg met de ander en RMU Gezondheidszorg en Welzijn
De actie wordt verder ondersteund door onder meer Adullam Gehandicaptenzorg, ChristenUnie, SGP, Pro Life Zorgverzekering, Schreeuw om Leven en VBOK.
„Weg-selecteren kind met Downsyndroom past niet in gezonde samenleving”
Namens het platform Zorg voor Leven sprak Esmé Wiegman bij de overhandiging van de petitie #Andersnietminder de onderstaande tekst uit.
„U ziet hier een groep diverse mensen, allemaal anders. Verschillende achtergronden, talenten en gaven. Maar vandaag hebben we 1 boodschap: mensen met Downsyndroom zijn #Andersnietminder. De reden waarom we deze boodschap vandaag bij u komen overbrengen is omdat minister Schippers een besluit gaat nemen of de NIPT (niet invasieve prenatale test) in de toekomst aan alle zwangere vrouwen aangeboden gaat worden.
Wij verwachten van de Tweede Kamer dat u daarover met de minister in gesprek gaat. U kunt vandaag al aan de minister laten weten dat u ruim 41.000 handtekeningen in ontvangst hebt genomen met de boodschap dat deze test niet in het standaard-screeningsaanbod voor alle zwangere vrouwen thuishoort. We weten dat deze test technisch gezien veiliger is dan de vlokkentest en vruchtwaterpuntie. We weten ook dat sommige onderzoeken in belang van moeder en kind kunnen zijn: levens kunnen gered worden, kinderen op tijd behandeld.
Deze overwegingen gaan niet op bij screening op Down. De Gezondheidsraad zegt dat NIPT er is om de ‘reproductieve gezondheid’ te bevorderen en ouders de keuze geeft tussen uitdragen en afbreken van de zwangerschap. Met het bevorderen van de gezondheid heeft screenen op Down dus helemaal niets te maken. Downsyndroom brengt geen ernstig lijden met zich mee. Met Downsyndroom valt goed te leven. Mensen met Down zijn #Andernietminder.
Screening op Downsyndroom zegt iets over het onvermogen van de samenleving om verschillen en diversiteit te accepteren. Mensen met Downsyndroom hebben altijd deel uitgemaakt van onze samenleving. Routinematige screening tijdens de zwangerschap op Downsyndroom is gebaseerd op negatieve beeldvorming. Het correspondeert niet met de realiteit van leven met Downsyndroom anno 2015. Kinderen met Downsyndroom weg-selecteren past niet in een gezonde samenleving die uitgaat van goede zorg, liefde en inclusie.
We weten dat veel mensen enthousiast zijn over de NIPT. Ze benadrukken dat iedereen vrij is om gebruik te maken van deze test en een kind met Down geboren te laten worden. Maar een keuze maak je niet in het luchtledige. Routinematig prenataal onderzoek om selectie mogelijk te maken stuurt een sterk negatief signaal over leven met Downsyndroom. Dit betekent een grote keuzebepalende factor in de individuele beslissing van een vrouw. Een kind met Down moet geen keuze worden. Wij willen dat mensen met Down ‘gewoon’ blijven in Nederland. In Nederland zou niemand zich moeten verdedigen om wie hij is.”
Zie ook:
Petitie voor kinderen met downsyndroom gestart (RD.nl, 14-04-2015)
Bezorgdheid om overhaaste komst downtest (RD.nl, 07-04-2015)
Test op down geeft verkeerd signaal (Reformatorisch Dagblad, 25-11-2014)
„Kind met syndroom van Down moet welkom zijn” – interview met Carla Dik-Faber (CU) (Reformatorisch Dagblad, 11-11-2014)
Ziekenhuis biedt downtest al ruimer aan (Reformatorisch Dagblad, 08-12-2014)
Minister geeft toestemming voor gebruik downtest (Reformatorisch Dagblad, 17-12-2013)