Binnenland

„Floriade verstoort zondagsrust”

De Floriade in Hendrik-Ido-Ambacht? Als het aan de zeven Drechtstedengemeenten ligt, wordt dit in 2012 werkelijkheid. Het „bruisende middelpunt” van de Floriade zou de Sophiapolder moeten worden. Wethouder T. A. Stoop van Hendrik-Ido-Ambacht (SGP/CU) stemde echter tegen de kandidatuur.

A. J. Flach
25 February 2004 08:07Gewijzigd op 14 November 2020 00:59

Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam, Sliedrecht, Papendrecht en ’s-Gravendeel hebben zich vorige week officieel kandidaat gesteld voor het organiseren van de Floriade in 2012. Begin volgend jaar maakt de Tuinbouwraad een definitieve keuze uit de aanmeldingen.

Voor wethouder Stoop was de belangrijkste reden om tegen de komst van de tuinbouwtentoonstelling te stemmen „dat deze ook op zondag geopend is. Sterker nog: de zondag is de topdag. Dat betekent zo’n 30.000 bezoekers per zondag, en dat zes maanden lang. Dat brengt een enorme verstoring van de zondagsrust met zich mee voor het dorp. Daar kan ik gewoonweg niet mee instemmen.”

U noemt een aantal van 30.000 bezoekers per dag. Kan Hendrik-Ido-Ambacht dat wel aan?

„Natuurlijk legt dat een enorme druk op de gemeente. Uiteraard moet er dan wel gezorgd worden voor een goede aan- en afvoer van de bezoekers, door middel van een goede ontsluiting. De vraag is of dat op de juiste manier te realiseren is. Een bijkomend probleem is dat een groot deel van de bezoekers over het water moet worden vervoerd. En dat terwijl dit stukje rivier, Noord/Oude Maas, al de drukst bevaren scheepsroute van Europa is.”

Haarlemmermeer hield aan de vorige editie van de Floriade een tekort van 7 miljoen euro over. Bent u bang voor een soortgelijke financiële strop?

„Ondanks het tekort beoordeelt de gemeente Haarlemmermeer de Floriade toch als succesvol. De financiële kant van het verhaal baart ons natuurlijk wel zorgen, maar bij definitieve kandidaatstelling staan de Drechtsteden samen garant voor een eventueel tekort. Zo’n tekort moet natuurlijk wel geplaatst worden in het licht van de structurele voordelen die de organisatie van de Floriade voor een gemeente oplevert, zoals een groot park en infrastructuur in de vorm van ontsluitingswegen.”

De Sophiapolder zou een zoetwatergetijdenmoeras worden. Gaat dat nog wel door na een eventuele Floriade?

„Dit moeras was inderdaad daar gepland ter compensatie van de aanleg van de Betuweroute, in het kader van ”groen voor groen”. Het zou bestemd zijn voor lichte vormen van recreatie, voor natuurliefhebbers dus. Ook zou de polder dienst moeten doen als waterberging om meer ruimte voor de rivier te creëren. De vraag is inderdaad of dit nog overeind te houden is, als er zo veel investeringen gaan plaatsvinden.”

Stel dat de Drechtsteden worden uitgekozen voor de organisatie, dan zult u als wethouder Ruimtelijke Zaken belast worden met een flink deel van de voorbereidingen. Neemt u die taak als verantwoordelijk wethouder inderdaad op zich?

„Jawel. Overigens komt de daadwerkelijke organisatie voor een belangrijk deel onder verantwoordelijkheid van de Drechtsteden te vallen. Binnen onze gemeente is de burgemeester aangewezen als de eerstverantwoordelijke portefeuillehouder voor dit project. Maar veel aspecten raken natuurlijk aan ruimtelijke zaken en als bestuurder ben je gehouden aan de uitvoering van bij meerderheid genomen besluiten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer