Economie

„Veel nieuwe woningen nodig tot 2040”

DEN HAAG. In de periode tot 2040 moeten er in Nederland zeker 750.000 tot 1,4 miljoen woningen bijkomen om te voorzien in de woningbehoefte. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde studie van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Redactie economie
12 June 2015 11:51Gewijzigd op 15 November 2020 19:37
beeld ANP
beeld ANP

De uitbreiding van het woningbestand zal vooral moeten gebeuren door het bouwen van nieuwe woningen. Het verbouwen van leegstaande kantoren, winkels en verzorgingshuizen levert hooguit 50.000 woningen op.

De koopsector zal de komende decennia in absolute zin de grootste groei kennen. De behoefte aan sociale huurwoningen neemt af. Dat heeft te maken met de stijging van het opleidings- en welvaartspeil, waardoor de doelgroep van de sociale huursector stagneert. Het marktaandeel van de vrije huursector zal wel toenemen.

Maxime Verhagen, voorzitter van branchevereniging Bouwend Nederland, onderschrijft de bevindingen van het EIB. „Alle prognoses wijzen erop dat de Randstad enorm in trek blijft. Maar waar kun je straks nog wonen? Alleen in voormalige kantoren? Dat is bij lange na niet genoeg voor de 500.000 huishoudens die erbij komen, in Utrecht en Noord-Holland, in de komende 25 jaar.”

Urgentie

Hij ageert tegen het crisisdenken, waarbij angst voor overtollige bouw gemeenten regeert. „Gemeenten houden massaal vast aan een soort virtuele stadsmuren. Alsof Nederland wel af is, zijn er overal met een dikke stift grenzen getekend om de bebouwde kom. Terwijl we ons juist moeten opmaken voor groei. De urgentie is groot. Wanneer we niet snel op zoek gaan naar extra nieuwbouwlocaties, zal de Randstad dichtslibben en bovendien onbetaalbaar worden.”

Cijfers staven zijn beweringen. De huizenprijzen gingen het afgelopen jaar weer omhoog en ook de bouw van koopwoningen trekt steeds meer aan. De beurskoersen van grote bouwconcerns als BAM en Heijmans stegen dit jaar flink.

Ook kleinere bouwbedrijven zoals Selekt Huis in Rijssen en Bouwbedrijf Van den Berg uit Oldebroek doen het sinds 2014 significant beter dan daarvoor. „We hebben te maken met een toename van zo’n 20 procent”, denkt directeur Karel van den Berg. „Vorig jaar hebben we onze werknemers weer kunnen aannemen die we eerder op non-actief hadden moeten zetten”, zegt een woordvoerder van Selekt Huis, die zelfs spreekt van een stijging van 30 tot 40 procent.

Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, is echter wat gematigder in zijn reactie. „Het herstel valt me eigenlijk tegen”, zei hij vanmorgen in Het Financieele Dagblad. „Vergeleken met andere landen doet onze woningmarkt het nog steeds niet goed.”

Leegstand

De leegstand van winkels en kantoren is afgelopen jaar opnieuw toegenomen, bleek vandaag uit een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Van de kantoren stond begin dit jaar ruim 17 procent leeg. Van de winkels is inmiddels ruim 9 procent niet in gebruik. Begin 2010 ging het nog om dik 12 procent van de kantoren en een kleine 6 procent van de winkels.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer