Griekse impasse drukt op beurzen
AMSTERDAM (ANP). De Europese effectenbeurzen stonden vrijdagochtend in het rood. Beleggers verloren de hoop op een spoedig Grieks schuldenakkoord nadat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de onderhandelingen met het noodlijdende land staakte. Een tegenvallende groei van industriële productie in de eurozone zorgde ook voor koersdruk.
„De onderhandelingen over de Griekse schuldencrisis lijken weer in een impasse te zijn geraakt en het is wachten op wat er verder gaat gebeuren. Wat de uitkomst van het Griekse schuldendrama ook zal zijn, de beurzen zullen er waarschijnlijk positief op reageren aangezien er dan in ieder geval duidelijkheid is”, aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,8 procent lager op 480,88 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 720,70 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,7 procent.
De hoofdindex in Athene daalde 3,4 procent. Het Duitse dagblad Bild meldde dat de Duitse regering achter gesloten deuren plannen maakt voor het geval Griekenland failliet gaat. Donderdag liet het IMF al weten niets te zijn opgeschoten in het overleg met Griekenland.
Grootste daler in de AEX was verzekeraar Delta Lloyd met een verlies van 2,5 procent. Philips zakte 1,7 procent. Philipsdochter Respironics onderzoekt of een recente waarschuwing van een Amerikaanse branchegenoot over de veiligheid van een beademingsapparaat, ook gevolgen heeft voor zijn eigen producten.
Unilever daalde 1,2 procent. De Italiaanse mededingingsautoriteit neemt het levensmiddelenconcern opnieuw op de korrel wegens mogelijk oneerlijke praktijken bij de verkoop van ijsjes.
Twitter, dat ook een notering heeft in Frankfurt, won 5,5 procent. Het Amerikaanse internetbedrijf ziet zijn topman Richard Costolo per 1 juli vertrekken. Waarom de topman opstapt werd niet uit de doeken gedaan.
De euro was 1,1174 dollar waard, tegen 1,1240 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,4 procent tot 59,92 dollar. Brentolie werd 1,2 procent goedkoper op 64,34 dollar per vat.