Politiek

Minister: Geen reden voor afzien bouw moskee Gouda

DEN HAAG/GOUDA. Het is hopeloos frustrerend dat niet inzichtelijk kan worden in hoeverre salafistische geldschieters zich bemoeien met de bouw van nieuwe moskeeën, zoals in Gouda. Dat alleen al maakt de verdenkingen eerder groter dan kleiner.

Redactie politiek
12 June 2015 06:52Gewijzigd op 15 November 2020 19:36
Er zijn geen feiten of omstandigheden om af te zien van de bouw van een nieuwe moskee in Gouda. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) zei dat donderdagavond in de Tweede Kamer.  Op de foto het beoogde bouwterrein. beeld ANP
Er zijn geen feiten of omstandigheden om af te zien van de bouw van een nieuwe moskee in Gouda. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) zei dat donderdagavond in de Tweede Kamer. Op de foto het beoogde bouwterrein. beeld ANP

Dat zei VVD-Tweede Kamerlid Tellegen donderdag tijdens een Kamerdebat over de Goudse moskeebouw. CDA, SP, CU, PVV en Groep Bontes/Van Klaveren deelden haar zorgen over die onduidelijkheid.

Dat het kabinet de Kamer eerder liet weten dat de Goudse moskee tot dusver slechts voor 0,05 procent is gefinancierd met buitenlands geld stelt deze fracties niet gerust. CU-Kamerlid Segers: „Dat gaat om het geld dat tot nu toe is opgebracht. Tegelijkertijd zijn er verhalen over mogelijke afpersing en over mensen die zeer onder druk zouden zijn gezet om veel geld te geven. Het is niet denkbeeldig dat er dan inderdaad dan naar het buitenland wordt gekeken. Dat kan problematisch zijn.”

VVD en CU kwamen uiteindelijk met een motie, waarin het kabinet wordt opgedragen inzichtelijk te maken hoe vaak moskeeën mogelijk met salafastisch geld zijn gefinancierd. De motie komt dinsdag in stemming en haalt wellicht een nipte meerderheid.

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) gaf daarop alvast een schot voor de boeg: hij wil hooguit nagaan of de AIVD in algemene zin, dus zonder concreet te worden, tweejaarlijks kan aangeven tegen hoeveel moskeeën verdenkingen zijn gerezen en wat de uitkomsten waren van het AIVD-onderzoek daarnaar.

In Gouda discussiëren buurtbewoners, bestuurders en politici ondertussen verder over de wenselijkheid van een nieuwe moskee en over de omvang ervan.

Op 1 juli zal de gemeenteraad voor de zoveelste maal een inhoudelijk debat voeren over de kwestie die Gouda al meer dan een halfjaar verdeeld houdt: mag er een grote, nieuwe moskee komen in de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne, en kan die moskee daar gehuisvest worden samen met kinderdag­verblijf Gemiva en met school voor speciaal onderwijs De Ark? Op 8 juli staat er over de kwestie een besluitvormende raadsvergadering gepland.

Gisteravond mochten –ook niet voor het eerst– buurtbewoners in een rondetafelgesprek hun zegje doen. Jeroen van Walstijn van ”Gouda Noord zoals het hoort” wilde van de moskeevereniging El Wahda weten hoe groot de moskee wordt waarop zij mikken. Al Wahdavoorman Saïd Boukayouh gaf aan dat een moskee voor 1200 personen momenteel zijn streven is. „Maar dat getal is voor ons niet heilig. Wellicht is er ook te praten over een omvang gericht op 800 tot 900 bezoekers.”

Van Walstijn verwees daarop naar een in april gepubliceerd rapport over het draagvlak onder buurtbewoners. „In de buurt bestaat mogelijk draagvlak voor een nieuwe moskee, maar dan slechts voor een moskee voor 300 tot 400 personen.”

Zó’n moskee is echter voor Aziza Azaaj, vertegenwoordiger van Goudse moslimvrouwen, onverteerbaar. „Daar hebben wij vrouwen niets aan. Bij zo’n omvang is er nauwelijks plek voor een aparte vrouwenruimte.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer