Binnenland

Plofkraken: vaak fiasco, soms grote buit

DEN BOSCH (ANP). Hoewel banken liever benadrukken dat plofkraken meestal mislukken, bleek maandag tijdens een rechtszaak in Den Bosch dat criminelen soms ook wel in hun opzet slagen. Als het lukt, is de buit aanzienlijk. Tijdens de zaak tegen vermeend bendeleider Thiago D. (24) uit Den Bosch kwam een kraak in Eindhoven aan bod waarbij de daders 194.000 euro buitmaakten.

8 June 2015 11:44Gewijzigd op 15 November 2020 19:29

Justitie ziet D. als leider van de bende die deze en talloze andere plofkraken heeft gepleegd, vooral in het zuiden van het land, en eiste een celstraf van acht jaar tegen hem. Deze en volgende week staan in Den Bosch twaalf verdachten terecht voor minstens 50 kraken.

De officier toonde ter illustratie een video van een plofkraak en ging in op de gevolgen van dergelijke kraken, waarbij met gas geldautomaten worden opgeblazen. Vaak blijft het niet bij materiële schade, maar is er ook gevaar voor de omgeving en moeten omwonenden hun huis uit. Vaak levert het niets op. Zo blies de bende in Maren-Kessel (Brabant) een geldautomaat op die leeg bleek.

Volgens justitie namen de daders de nodige maatregelen om te voorkomen dat ze gepakt zouden worden. Ze droegen niet alleen bivakmutsen, maar bijvoorbeeld ook regenjassen die ze met tape aan hun handschoenen vastplakten, zodat ze geen dna zouden achterlaten. Spullen en ook auto’s die werden gebruikt om geldautomaten en puien te rammen, werden volgens justitie gestolen.

De politie heeft veel uit de kast gehaald om de bende toch op te rollen. Telefoons werden getapt, huizen gefilmd en de verdachten geobserveerd. Een medeverdachte legde een belastende verklaring af tegen D. De hoofdverdachte zelf zweeg. Zijn advocaat betoogde dat de medeverdachte zijn verklaringen vaak heeft gewijzigd en dus niet betrouwbaar is. Verder heeft justitie volgens hem nauwelijks bewijs.

Volgens het OM maakt de vermeende bendeleider jusit een „gewetenloze” indruk. Hij wordt niet alleen verdacht van de kraken, maar ook van het witwassen van de opbrengst en leiderschap van een criminele organisatie. Zijn luxe huis zou het hoofdkwartier zijn geweest.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer