Economie

Juncker: Griekenland moet in eurozone blijven

MÜNCHEN/ATHENE (ANP/DPA). Griekenland moet in de eurozone blijven. Dat zegt de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, in de maandageditie van de Süddeutsche Zeitung. Juncker is maandag in Berlijn om met bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande onder meer over de crisis rond Griekenland te spreken. „Ik deel de mening niet, dat we minder zorgen en minder beperkingen hebben, als Griekenland uit de eurozone stapt”, waarschuwt Juncker.

1 June 2015 06:54Gewijzigd op 15 November 2020 19:19
Juncker. beeld AFP
Juncker. beeld AFP

„Als op een dag een land uit de eurozone stapt, zou zich bij velen het idee nestelen dat de euro helemaal niet onomkeerbaar is.” Dan zouden investeerders zich terugtrekken, vreest Juncker, die net terug is van een reis naar Japan. De Japanse premier Shinzo Abe heeft hem „zeer intensief” vragen over Griekenland gesteld en gezegd dat „Japanse investeringen in Europa afhangen van het vertrouwen in de euro”.

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft zaterdag in Athene acht uur lang topoverleg met zijn ministers en onderhandelaars gevoerd over de schuldencrisis die zijn land in een bankroet stort. Mogelijk heeft dit overleg een voorstel voor hervormingen opgeleverd waar de geldschieters mee zouden kunnen leven. Zij zouden dan noodkredieten vrijgeven uit een bestaand hulpprogramma.

Tsipras zou maandag een plan aan Hollande en Merkel willen voorleggen. Maar hij klonk in een zondag gepubliceerd vraaggesprek met de Franse krant Le Monde weinig hoopgevend. Hij beschuldigde de onderhandelaars van de Europese geldschieters ervan „absurde eisen” te stellen. Ze geven volgens Tsipras „niets toe ondanks enorme Griekse concessies”. Het ligt niet aan Griekenland dat het zo lang duurt voor er een akkoord is, aldus Tsipras. Hij heeft zondagavond met Hollande en Merkel getelefoneerd.

Binnen zijn eigen partij, de Coalitie van Radicaal Links (Syriza), heerst onenigheid over het te volgen beleid jegens de geldschieters en schuldeisers. Naar schatting zeker veertig Syriza-parlementariërs zijn bang dat Tsipras te veel toegeeft. Syriza heeft 149 van de driehonderd parlementszetels en de steun van een coalitiepartner die dertien zetels heeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer