Buitenland

Arrestaties bij wereldvoetbalbond FIFA: wat is er aan de hand?

ZÜRICH. Meerdere functionarissen van de wereldvoetbalbond FIFA zijn woensdag opgepakt in verband met een corruptieschandaal. Het is niet de eerste keer dat de organisatie in verband wordt gebracht met steekpenningen. Enkele vragen over de FIFA.

Redactie buitenland
28 May 2015 08:37Gewijzigd op 15 November 2020 19:13

Wat is de FIFA?

De Fédération Internationale de Football Association werd in 1904 opgericht. De Nederlandse voetbalbond was een van de eerste leden. Aanvankelijk waren er alleen Europese leden. Inmiddels zijn de bonden van verreweg de meeste landen lid.

Sinds 1998 is de 79-jarige Zwitser Sepp Blatter de voorzitter. De verwachting is dat hij morgen wordt herkozen voor een nieuwe termijn van vijf jaar. De enige tegenkandidaat is de Jordaanse prins Ali Bin al-Hussein.

Wat doet de FIFA?

De FIFA organiseert grote voetbaltoernooien, zoals het wereldkampioenschap, dat elke vier jaar wordt gehouden. Ook houdt de FIFA toezicht op de spelregels en stuurt ze scheidsrechters aan. Onder de FIFA vallen diverse deelorganisaties, zoals de UEFA, die het Europees kampioenschap organiseert.

Hoeveel geld gaat er jaarlijks om in het voetbal?

Elk jaar gaat het om miljarden euro’s. Het geld komt onder andere van sponsors en uit televisierechten. Alleen al de FIFA zou elke vier jaar dankzij de wereldkampioenschappen meer dan 1 miljard euro van sponsors ontvangen.

De FIFA stelt keiharde eisen aan landen die kampioenschappen organiseren. Dat kan onder andere leiden tot belastingvrijstellingen en de eis dat tijdens toernooien alle billboards in een straal van 2 kilometer rond stadions bestemd zijn voor reclame-uitingen van voetbalsponsors.

Wat is er mis bij de FIFA?

Rond de toewijzing van onder andere het wereldkampioenschap worden voor vele miljoenen euro’s aan steekpenningen uitgedeeld, in de hoop dat voetbalbonden op een bepaald land stemmen. Zo is de toewijzing aan het golfstaatje Qatar in 2022 erg omstreden. Er zou veel smeergeld zijn betaald. Daarnaast worden functionarissen van de FIFA verdacht van onder meer afpersing en witwaspraktijken. De bouw van stadions in Qatar kost miljarden euro’s. Bij de bouw ervan vallen bijna dagelijks doden. De duizenden arbeiders zijn doorgaans buitenlanders. Ze werken vaak onder gevaarlijke omstandigheden.

Wat doet de FIFA zelf aan de problemen?

De organisatie verricht regelmatig interne onderzoeken. De FIFA geeft toe dat meerdere mensen die betrokken zijn bij het betaald voetbal in verband zijn gebracht met smeergeldaffaires. Maar rond de toekenning van de wereldkampioenschappen in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) is volgens de FIFA niets onrechtmatigs gebeurd. Volgens justitie in diverse landen is echter het tegendeel waar.

Wie doen er onderzoek naar wantoestanden bij de FIFA?

Onder andere de Amerikaanse FBI en het Zwitserse openbaar ministerie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer