Economie

„Verzet tegen hoger kabeltarief moet blijven”

In een open brief roept de Consumentenbond gemeenten op te volharden in hun verzet tegen hogere kabeltarieven. Kabelbedrijven als UPC, Casema en Essent willen hun tarieven verhogen of hebben dat al gedaan. Verder moet minister Brinkhorst van Economische Zaken maatregelen nemen die ertoe leiden dat het kabeltarief niet stijgt, zo stelde de bond vrijdag.

ANP
20 February 2004 20:50Gewijzigd op 14 November 2020 00:59

Een aantal Nederlandse gemeenten verzet zich tegen de prijsverhogingen die de kabelmaatschappijen willen doorvoeren. Zo wil UPC dat iedere klant dit jaar „het kostendekkende tarief” van 12,77 euro, exclusief BTW, per maand gaat betalen voor het standaardpakket kabeltelevisie en -radio. Het kabelbedrijf is actief in 151 gemeenten.

In een reactie op de aangekondigde prijsverhoging spanden de gemeenten Amsterdam en Hilversum vorig jaar een kort geding tegen UPC aan. De rechter stuurde de partijen terug naar de onderhandelingstafel. UPC is ook in gesprek met onder meer Haarlem, Zaanstad, Almere en Purmerend. Het kabelbedrijf hoopt de kwestie voor 1 april te hebben opgelost, zei een woordvoerder vrijdag.

Eind januari oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat de gemeente Wageningen geen bevoegdheid heeft om regels te stellen voor de radio- en televisietarieven en voor het zenderaanbod. Wageningen begon in 2002 een bodemprocedure tegen UPC. De gemeente bestudeert het vonnis en heeft nog geen besluit genomen over een eventueel hoger beroep, zei een woordvoerster vrijdag.

De kabelbedrijven die hun tarieven willen verhogen, voelen zich gesteund door het vonnis in de zaak van Wageningen versus UPC. „Het helpt”, zei een woordvoerder van Casema, „maar we blijven in gesprek met gemeenten.” Casema praat onder meer met Alphen aan den Rijn, Amstelveen en gemeenten in de Bollenstreek over de tariefsverhoging die het bedrijf per 1 april wil doorvoeren.

De onderneming wil dit jaar een uniform tarief van 13,30 euro rekenen. Ze tekent daarbij aan dat de prijsstijging voor een klant de 20 procent niet mag overschrijden. „In de praktijk zijn sommige tarieven sinds januari gedaald. In gemeenten als Bussum, Etten-Leur en Bodegraven was het kabeltarief 15 euro”, lichtte de zegsman toe.

Eind december waren er 98 verschillende tarieven in de negentig gemeenten die Casema bedient. De lappendeken van tarieven is een euvel waar ook andere kabelbedrijven mee kampen en is een erfenis uit het verleden, waarbij kleine bedrijven lokaal prijzen vaststelden.

De Consumentenbond vindt dat de prijs alleen met het inflatiecijfer mag stijgen. Een verdere prijsstijging is niet bespreekbaar, want de kabelbedrijven bieden „een slechte service en hebben een gammele administratie”, zo stelde de consumentenorganisatie. Ze vroeg vrijdag ook de steun van kabelkijkers om de prijsverhogingen te stoppen. Een petitie heeft al ruim 5000 reacties opgeleverd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer