Ierland stemt voor homohuwelijk
DUBLIN. Ierland koos vrijdag in een referendum met ongeveer 62 procent voor de openstelling van het huwelijk voor homoseksuelen. In vrijwel alle districten waar zaterdag de stemmen werden geteld, waren diezelfde verhoudingen te zien.
Nadat zaterdagmorgen de stembussen werden geleegd en geteld, bleek al snel dat er vrijwel overal een meerderheid was. Dat gold zowel voor de hoofdstad Dublin als op het platteland. Volgens de Ierse zender RTE was er wel een scheiding te zien tussen arbeiderswijken –waar een meerderheid was– en de middenklassebuurten, die neigden naar een nee.
„We zijn het eerste land ter wereld dat huwelijksgelijkheid opneemt in de grondwet en wij doen dit met een mandaat van het volk”, aldus de politicus Varadkar, die zelf onlangs uitkwam voor zijn homoseksualiteit. „Dat maakt ons een baken, een licht van vrijheid en gelijkheid voor de rest van de wereld. Het is vandaag een dag om trots te zijn dat je Iers bent.”
Tegenstanders zijn minder enthousiast, omdat zij in de openstelling van het huwelijk voor homoseksuelen nadelen zien voor kinderen. De staat kan nu nooit meer zeggen dat kinderen bij voorkeur hun biologische ouders horen te wonen. Als stel kunnen homoparen immers geen kinderen voortbrengen, dus de staat zal voor homostellen adoptie als regel moeten instellen.
Al rond de middag feliciteerde David Quinn, een van de leiders van de tegenstanders, de voorstanders. „Felicitaties”, schreef hij op Twitter. „Goed gedaan.” In een latere verklaring zei Quinn trots te zijn dat hij de stem van honderdduizenden tegenstanders was geweest tijdens de campagne. Alle politieke partijen waren namelijk voor. Hij zei te hopen dat de regering wettelijke ruimte wil maken voor tegenstanders.
Parlementslid Rónán Mullen stelde zaterdagavond in een verklaring dat hij met de voorstanders van het homhuwelijk „verenigd was in het respect voor homoseksuele mensen”. Zijn zorgt lag echter bij het lot van kinderen. Volgens hem zal dat debat nu eigenlijk pas beginnen. Hij vroeg de regering tegemoet te komen aan de „grote minderheid” van tegenstanders.
In de campagne in aanloop naar het referendum is door tegenstanders veel geklaagd dat er weinig oog was voor hen, omdat alle politieke partijen en alle media voor waren. De laatste weken werd dat beter, aldus Mullens verklaring.
Groot-Brittannië stelde in 2013 het huwelijk open voor homo’s. Ierland voegt zich nu ook in die rij. Dat betekent dat de Britse provincie Noord-Ierland een klein vlekje op de kaart wordt waar wordt vastgehouden aan het traditionele huwelijk. In Noord-Ierland zijn in het regionale parlement al vier keer voorstellen weggestemd om het homohuwelijk in te voeren, maar de druk op deze Britse zal door het referendum in Ierland wel toenemen. Zaterdagmiddag werden daarvoor direct al oproepen gedaan.