Weer meer leerlingen en minder leraren
UTRECHT (ANP). Voor het vijfde jaar op rij groeit het aantal leerlingen op de middelbare school, terwijl het aantal leraren daalt. Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) is leerling-leraarverhouding de afgelopen jaren gestegen naar 16 op 1. De AOb vindt dit opmerkelijk, want „de schoolbesturen kregen 67 miljoen euro om meer banen voor jongeren te creëren”.
De leerling-leraarverhouding is niet hetzelfde als het aantal leerlingen dat in een klas zit. Omdat er naast docenten ook interne begeleiders, remedial teachers en vakleerkrachten worden ingezet, is de gemiddelde klassengrootte groter dan de leerling-leraarverhouding. In 2010 was de leerling-leraar ratio nog 14,5.
In oktober 2014 telden de middelbare scholen 7000 tot 11.000 leerlingen meer dan het jaar ervoor. Er waren ongeveer tweehonderd docenten minder. Volgens de onderwijsbond hebben scholen de groei van het aantal leerlingen niet aangegrepen om meer leraren aan te nemen. Eind december 2013 kregen de scholen 67 miljoen euro om tijdelijk extra, jonge docenten aan te nemen. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs schatte toen in dat dat genoeg geld zou zijn voor 3000 extra banen voor docenten.
De Algemene Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar het uitblijven van nieuwe banen in het onderwijs en presenteert de resultaten volgende maand aan de Tweede Kamer.