Studie Ede: Koopzondag dupeert kleine winkelier en medewerker
EDE. Grote winkelketens profiteren van een koopzondag, maar kleinere ondernemers zijn duidelijk de dupe. Ook voelen de medewerkers zich niet serieus genomen.
Dat blijkt uit een deze week gepubliceerd onderzoek van de Christelijke Hogeschool Ede in opdracht van de SGP in Ede. De CHE onderzocht de effecten van invoering van de koopzondag in Amsterdam, Breda, Goes, Haarlem, Leeuwarden en Utrecht.
Over het algemeen profiteren grote winkelketens het meest. Zowel bij hen als bij de kleine (buurt)winkels stijgt de omzet niet of nauwelijks. De kleine winkelier kan echter de dubbele loonkosten moeilijker opbrengen.
Van de winkeliers noteert 38 procent een winstdaling, tegenover 14 procent een winststijging.
Slechts de helft van het personeel wil op zondag werken, zo blijkt uit het onderzoek. In de besluitvorming over de koopzondag voelen veel winkelmedewerkers zich niet gehoord en serieus genomen, zo bleek in Haarlem.
De helft van de ondernemers staat terughoudend tegenover invoering van koopzondagen. Winkeliers bepalen graag zelf wanneer ze open zijn, maar voelen zich vanwege de concurrentie vaak gedwongen om de zaak te open.
De Edese SGP-fractie constateert op basis van de studie dat de verwachtingen rond koopzondagen in de praktijk tegenvallen. Door de extra personeelskosten leiden die in veel gevallen niet tot extra winst. „De koopzondag kan vanuit economisch perspectief zelfs slecht zijn voor een mooi en divers winkelcentrum.”