Veel vragen over schrappen banen bij fiscus
DEN HAAG. De oppositie in de Tweede Kamer wil zo snel mogelijk opheldering van het kabinet over de dinsdagmiddag bekend geworden plannen van staatssecretaris Wiebes (Financiën) om een op de vier banen bij de Belastingdienst te schrappen.
Een woordvoerder van Wiebes meldde dinsdag dat de komende tijd 5000 van de 20.000 medewerkers bij de fiscus hun baan verliezen. Gedwongen ontslagen vallen er niet. De bedoeling is dat werknemers elders bij de overheid een andere baan krijgen aangeboden.
De banen worden geschrapt omdat het werk bij de fiscus aan verandering onderhevig is. Er wordt meer geautomatiseerd en systemen worden aan elkaar gekoppeld. Veel aangiftes worden door de fiscus zelf al grotendeels van tevoren ingevuld en de controles zijn over het algemeen automatisch en gemakkelijker. Een extern onderzoeksbureau becijferde dat de fiscus, door met een goede data-analyse sneller fouten en fraude op te sporen, over vijf jaar tussen de 750 miljoen en de 2 miljard euro aan extra inkomsten kan genereren.
CDA-Kamerlid Omtzigt toonde zich dinsdagavond verbaasd dat de pers wel op de hoogte is gesteld van „de enorme reorganisatie”, maar het eigen personeel en de Tweede Kamer niet. Hij wil voor morgen, als de Kamer spreekt met Wiebes over de Belastingdienst, meer duidelijkheid.
Ook vakbonden stellen zich overvallen te voelen door de aankondiging van de reorganisatie. FNV spreekt van „een schande”, omdat niet duidelijk is waar de ambtenaren nieuw werk moeten vinden. „Waar dan? De overheid is aan alle kanten obsessief aan het krimpen”, stelt de bond.
Ook de reformatorische vakorganisatie RMU spreekt van „een miskleun.” „De fiscus heeft er allerlei fraudegevoelige taken bij gekregen. Dan is het onbegrijpelijk om nu aan te kondigen dat er wel 5000 arbeidsplaatsen kunnen verdwijnen”, aldus RMU-coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Chris Baggerman.