Oorlogsherinneringen meester Droogers
„Gedenk de gevangenen, alsof ge medegevangen waart”, zei ds. J. Fraanje toen hij de koster van de gereformeerde gemeente in Amersfoort een hand gaf. Die koster behoorde tot het verzet. De Binnenlandse Strijdkrachten bewaakten NSB’ers, en het ging er niet altijd zachtzinnig aan toe. Vandaar de opmerking van de predikant.
Het is een van de herinneringen die W. Droogers (92) –destijds hulporganist van de Amersfoortse gemeente– vertelt in het boekje ”Gij liet door heerszucht ons vertreden”. Eerder vertelde Droogers zijn belevenissen tijdens de Duitse bezetting in de bundel ”In ’t bangst gevaar”. Een uitgebreidere versie verscheen nu als een zelfstandig boekje.
Hoeveel zou Droogers al hebben verteld? Meer dan veertig jaar was hij onderwijzer. Vertellen deed hij ook tijdens gesprekken en interviews.
De Tweede Wereldoorlog liet onuitwisbare indrukken na. De evacuatie naar Noord-Holland. De maatregelen die de onderdrukte bevolking kreeg opgelegd. De mishandeling van gevangenen. Joden die zich moesten schuilhouden. Kerkelijke verwikkelingen. Een luchtgevecht onder kerktijd. Razzia’s. Dwangarbeid. Onderduiken. Hongertochten. De Bevrijding. Het wordt allemaal op boeiende wijze verteld. Met een boodschap voor het heden.
De bijna 31 jaar gepensioneerde bovenmeester uit Geldermalsen publiceerde recent enkele bundels gedichten en lezingen. Nu heeft hij zijn oorlogsherinneringen te boek gesteld. Een boeiend verslag van een ooggetuige. Zijn oud-leerling ds. G. J. van Aalst schreef een ”ten geleide.”
Boekgegevens
Gij liet door heerszucht ons vertreden. Herinneringen aan de oorlogsjaren 1940-1945, W. Droogers; uitg. Den Hertog, Houten, 2015; ISBN 978 90 3312 679 6; 107 blz.; € 14,90.