Binnenland

Tweehonderd camera’s waken over Amsterdam

AMSTERDAM (ANP). Bij het oplossen van liquidaties, overvallen en straatroven in Amsterdam zijn de beelden van camera’s op straat van groot belang. Sinds 2010 telt Amsterdam ongeveer tweehonderd publieke camera’s, dat is ongeveer 1 per 3900 inwoners.

13 May 2015 20:10Gewijzigd op 15 November 2020 18:55

Dat zijn er volgens de gemeente Amsterdam relatief gezien minder dan in Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Naast de tweehonderd publieke camera’s die een oogje in het zeil houden in de openbare ruimte, heeft zo’n 60 procent van de ondernemers in Amsterdam eigen camera’s hangen. Dit staat in de brief Cameratoezicht waar de Amsterdamse gemeenteraad volgende week donderdag over discussieert.

Gemiddeld stelt de politie iedere week 41 beelden veilig voor opsporingsonderzoek, zo ook woensdag na de liquidatie in de De Clercqstraat in Amsterdam-West. De politie heeft nog dezelfde dag een beeld vrijgegeven van twee personen die wegrijden op een donkerkleurige (motor)scooter.

De meeste publieke camera’s in Amsterdam hangen in winkelcentra, uitgaansgebieden en op drukke pleinen. De politie bekijkt de beelden op gezette tijden live mee vanuit de Centrale Cameratoezichtruimte (CCTR). De beelden kunnen daarnaast worden doorgezet naar de meldkamer van Handhaving en Toezicht, zodat handhavers op straat beter kunnen worden aangestuurd.

Ook de beelden van camera’s van ondernemers kunnen nuttig zijn bij de opsporing, maar de kwaliteit van die beelden is vaak matig. De gemeente wil de komende jaren daarom meer aandacht besteden aan publiek-private samenwerking op het gebied van cameratoezicht. Dit gebeurt onder meer door ondernemers te adviseren over cameragebruik. In de Jan Evertsenstraat, dichtbij de De Clercqstraat, is een proef gaande waarbij private camerabeelden bij bijvoorbeeld een overval worden doorgezet naar de CCTR.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam stelt de raad voor cameratoezicht effectiever en gerichter te maken. Hij wil camera’s verhuizen als de problematiek zich verplaatst. Ook wil Van der Laan data van politie, stadsdelen en gemeentelijke handhavers en toezichthouders koppelen om meer rendement uit cameratoezicht te halen. Door wijziging in de wetgeving en technische ontwikkelingen wordt de inzet van mobiele camera’s gemakkelijker. Dat versnelt allerlei praktische en tijdrovende processen na een besluit over de inzet van camera’s.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer