Man niet schuldig aan hulp zelfdoding moeder
ARNHEM (ANP). Albert Heringa (74) die zijn 99-jarige moeder in 2008 hielp met sterven toen een arts haar uitzichtloze lijden niet wilde beëindigen, krijgt geen straf, maar heeft ook geen schuld aan strafbare hulp bij zelfdoding. Hij kon zich beroepen op een noodtoestand. Hij heeft helemaal zorgvuldig en transparant gehandeld en wordt daarom ontslagen van vervolging, besloot het gerechtshof in Arnhem woensdag.
De verdachte slaakte een zucht van verlichting. „Ik ben heel blij”, reageerde hij. Vanaf de publieke tribune klonk applaus.
Eerder had de rechtbank Heringa wél schuldig verklaard, echter zonder hem straf op te leggen. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep (weer) drie maanden voorwaardelijke celstraf tegen Heringa.
Heringa besloot zijn moeder te helpen met sterven toen hij zag dat ze zelf pillen verzamelde die niet geschikt waren voor zelfdoding. Dat gebeurde nadat een arts geen euthanasie wilde uitvoeren.
Het horrorscenario van een mislukkende zelfmoordpoging doemde op. Volgens het gerechtshof in Arnhem heeft Heringa voldoende getoetst dat ze psychisch en fysiek vreselijk leed en dat de doodswens van zijn moeder echt was. Het gerechtshof: „Dat baseren we op de geluidsopnamen en beelden van gesprekken die hij daarover met haar voerde.”
Ook mochten Heringa en zijn moeder ervan uitgaan dat er geen andere uitweg meer was, omdat ze voldoende hadden geprobeerd om hulp bij de zelfdoding te krijgen. Ten slotte heeft Heringa alles transparant en controleerbaar vastgelegd. Uiteindelijk heeft hij ook de daadwerkelijke hulp zelf zorgvuldig uitgevoerd. Hij heeft een protocol voor een pijnloze zelfdoding genomen.
Bij het OM bestaat er geen twijfel over de integriteit van de motieven van Heringa, maar het vindt zijn handelen wel strafbaar. Het helpen bij zelfdoding volgens de normen van de euthanasiewetgeving is en blijft exclusief voorbehouden aan artsen, reageert het OM. „In de wet is dit op uiterst zorgvuldige en transparante wijze geregeld.” Het OM wil de uitspraak van het hof eerst bestuderen, voordat het een uitspraak doet of het met deze zaak naar de Hoge Raad gaat.