Economie

Strijd tussen fiscus en TCC nadert zijn ontknoping

BODEGRAVEN. Al 820 dagen duurt het steekspel tussen de Belastingdienst en de Transatlantic Christian Council (TCC). Naar verwachting velt de rechter komende week een oordeel over de vraag of de christelijk-conservatieve stichting de fiscaal lucratieve ANBI-status verdient.

Marcel ten Broeke
9 May 2015 15:42Gewijzigd op 15 November 2020 18:49
Belastingdienst in Apeldoorn. Beeld ANP
Belastingdienst in Apeldoorn. Beeld ANP

Al sinds de Belastingdienst in 2013 de aanvraag van TCC om aangemerkt te worden als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) weigerde, probeert oprichter Henk Jan van Schothorst de „onjuiste veronderstellingen” van de fiscus te weerleggen.

De inwoner van Bodegraven zette met een Amerikaanse partner de stichting op om christenen en conservatieven in Europa en Noord-Amerika te verbinden in hun strijd voor zaken zoals onderwijs- en godsdienstvrijheid en de rol van het gezin. Hij maakte al eerder de gang naar de rechter. Die stelde TCC in juni vorig jaar goeddeels in het gelijk, maar nét niet voldoende.

Om de ANBI-status te verkrijgen, waardoor onder meer giften fiscaal aftrekbaar worden, zijn sinds 2010 twee punten van belang. Niet alleen moeten sindsdien de doelstellingen van de aanvrager primair gericht zijn op het algemeen belang, ook de werkzaamheden moeten daaraan voor zeker 90 procent bijdragen.

Hoewel de Belastingdienst TCC op allebei deze punten de ANBI-status had onthouden, oordeelde de Haagse rechter dat de levensbeschouwelijke doelstellingen van de christelijk-conservatieve stichting wel degelijk gericht zijn op het algemeen belang. Maar omdat enkele uitgavenposten de rechter niet geheel duidelijk waren –er ontbrak een enkel bonnetje– bleef de ”90-procentseis” niettemin een blokkade om de ANBI-status toe te wijzen.

Zowel TCC als de Belastingdienst ging daarop in hoger beroep, waarover komende week een uitspraak wordt verwacht.

Van Schothorst tekende beroep aan om de rechter ervan te overtuigen dat wel degelijk alle uitgaven van TCC gericht zijn op het algemeen belang en de ANBI-status dus gewoon verleend moet worden.

Volgens Van Schothorst is, met alles wat er nu aan processtukken op tafel ligt, de afgelopen tweeënhalf jaar „een minutieuze röntgenscan” van TCC gemaakt. „En dat is prima, want wij hebben niets te verbergen. Er is geen gaatje, geen lek, geen onrechtmatigheid te vinden. Niet in onze doelstellingen, niet in onze werkzaamheden, niet in onze financiën.”

Van Schothorst voelt zich in zijn positie gesterkt nadat prof. Sigrid Hemels de eerdere uitspraak van de rechtbank vorig jaar in het Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht „volstrekt onvoldoende gemotiveerd” heeft genoemd. Ook gaf ze aan te hopen dat de rechter met „een goed onderbouwde en uitgebreide motivering” komt.

De Belastingdienst ging echter ook in beroep, omdat hij nog steeds vindt dat TCC, wat betreft haar doelstelling en haar werkzaamheden, het label ANBI niet waardig is. Volgens de fiscus is TCC een „lobbyclub” die het algemeen belang niet bevordert, maar dit slechts „beïnvloeden wil” door haar opvattingen aan anderen „over te dragen en op te leggen.”

Door haar conservatief-christelijke gedachtegoed te verspreiden en de politiek te beïnvloeden, worden volgens de fiscus door TCC vooral „de particuliere belangen van haar bestuurders en het door hen aangehangen gedachtegoed gediend” en niet het algemeen belang. Ook zet TCC haar gedachtegoed volgens de Belastingdienst onvoldoende om in activiteiten.

Allemaal redenen die TCC in haar jongste verweerschrift verwerpt. Waarom zou het uitdragen van een bepaald gedachtegoed, om daarmee de democratische rechtsorde te bevorderen, opeens niet in het algemeen belang zijn, stelt de stichting. „Politieke partijen doen feitelijk niet anders.”

Hoewel Van Schothorst het wachten beu is, wil hij toch „strijdvaardig” doorgaan. „De Belastingdienst werpt ons voor de voeten niet onpartijdig en onafhankelijk te zijn vanwege ons christelijke perspectief, terwijl het seculier georiënteerde Amnes­ty International dat volgens hem wel is. Zoiets onderstreept juist het belang van het bestaan van TCC. Als ons op zulke gronden de ANBI-status onthouden wordt, dan ontstaat daarmee mogelijk jurisprudentie om ook de vele andere christelijk georiënteerde stichtingen aan te pakken. Daarmee is deze zaak eigenlijk op zichzelf al een binnen onze doelstellingen passende activiteit geworden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer