Binnenland

Apeldoornse Oranjes bij Nationale Herdenking op Grebbeberg (fotoserie)

De krijgsmacht herdacht maandag om 20.00 uur op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen alle militairen die sinds 1940 voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn omgekomen. Dat gebeurde in aanwezigheid van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.

Redactie regio
4 May 2015 19:39Gewijzigd op 15 November 2020 18:42
Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven op het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen. beeld ANP
Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven op het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen. beeld ANP

Aan de plechtigheid gaat een stille tocht vooraf. Vanaf hotel ‘t Paviljoen aan de Grebbeweg liepen de genodigden naar het Militaire Ereveld. De stoet vertrekt even na 19.00 uur. De belangstelling is groot; ruim 4000 mensen zijn naar de Grebbeberg gekomen.

Een van de genodigden is Toon Blokland van de historische vereniging Rhenen. Hij heeft vijf Ieren bij zich, onder wie de burgemeester van Ballymoney en nabestaanden van een vlieger. De laatste liet in de oorlog het leven toen zijn vliegtuig bij Elst neerstortte. Hij ligt begraven in Rhenen. De Ieren hebben maandagmorgen bij zijn graf kransen gelegd.

Oom

Een vrouw uit de omgeving van Amsterdam is met haar dochter en een vriendin naar de Grebbeberg gekomen. Haar oom ligt er begraven, maandagmiddag hebben ze zijn graf bezocht. De kranslegging heeft ze echter gemist, omdat ze niet goed werd. Van andere jaren weet de vrouw echter hoe indrukwekkend het is. Haar familie is nooit op de Grebbeberg geweest. „Te gevoelig. Er werd ook nooit over hem gesproken.”

Van Lodenstein College

De 70-jarige herdenking is voor Nienke (14) en haar moeder een speciale reden om weer eens naar de Grebbeberg te gaan. Dat leerlingen van het Van Lodenstein College een gedicht mogen voordragen, is voor hen en extra stimulans om de plechtigheid bij te wonen. Zo druk als het nu is, heeft ze echter nog niet eerder meegemaakt.

Plicht

Een vrouw van tegen de zestig uit Lienden vindt het haar morele plicht om de plechtigheid bij te wonen. „Als je kunt, moet je erheen. Dat heb ik mijn kinderen ook altijd bijgebracht.”

De herdenkingen zijn voor haar intenser geworden sinds haar vader tien jaar geleden is overleden. „Je denkt weer terug aan zijn verhalen. De ceremonie doet me nu veel meer dan daarvoor.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer