Expositie over gegijzelden tijdens WOII
AMSTERDAM (ANP). Het Nationaal Comité 4 en 5 mei lanceert zondag de digitale tentoonstelling Gijzelaars 1940-1945 op tweedewereldoorlog.nl. Met de expositie wil het comité meer bekendheid geven aan de ongeveer 10.000 mensen die gedurende de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werden gegijzeld. Dit gebeurde vaak uit wraak of als pressiemiddel om de Nederlanders eronder te houden.
Stien Kortlang is één van de overlevenden, die 14 jaar oud was toen ze haar vader en broer op 8 maart 1945 verloor. Zij werden geëxecuteerd op de Woeste Hoeve als vergelding voor de aanslag op een SS generaal. Volgens het Nationaal Comité zijn er in de vijf oorlogsjaren ruim 10.000 mensen gegijzeld. Naar schatting zijn er tussen de 1700 en 1800 mensen vermoord als gevolg van de gijzelingen.
„Een groot deel van hen is geëxecuteerd. Ook overleefden veel mensen de slechte leefomstandigheden in de kampen niet of overleden na terugkeer door verzwakking en ondervoeding. Een enkeling pleegde zelfmoord”, aldus het nationaal comité. De gijzelaars werden onder meer gevangen gezet in kampen in Amersfoort, Sint-Michielsgestel, Haaren, Vught en Westerbork
Op tweedewereldoorlog.nl worden zes verzetsacties in beeld gebracht die aanleiding voor de Duitsers waren represaillemaatregelen te nemen. De expositie is een samenwerking van verschillende partijen, waaronder het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Nationaal Monument Kamp Vught en Herinneringscentrum Westerbork.