Brinkhorst wil bouw uitweg bieden
Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil de bouwsector een uitweg bieden uit de malaise waarin deze zichzelf heeft gebracht. Bouwers die vóór 1 mei hun volledige schaduwboekhouding inleveren met kartelwaakhond NMa kunnen in de toekomst zaken blijven doen met de overheid. Bedrijven die dat weigeren en later toch betrapt worden op verboden praktijken, kunnen van overheidswerken worden uitgesloten.
Dat zei de bewindsman dinsdagavond in een haastig ingelast debat in de Tweede Kamer over de bouwfraude. Brinkhorst wilde zijn voorstel niet betitelen als een ”algemeen pardon”. Bouwers die hun schaduwboekhouding bijtijds inleveren, zullen namelijk wel degelijk beboet worden. Maar daarna kunnen zij met een schone lei beginnen. Dit in tegenstelling tot collega’s die hun misstappen uit het verleden blijven verbergen.
Brinkhorst kwam met zijn voorstel tegemoet aan een suggestie van PvdA-kamerlid Depla, die 8 maart genoemd had als uiterste datum waarop bouwers hun schaduwboekhouding konden inleveren. Minister Donner van Justitie ziet echter nog grote problemen bij het voorstel van Brinkhorst, omdat bedrijven dan gedwongen worden om mee te werken aan hun eigen veroordeling. Dat is in strijd met internationale mensenrechtenverdragen, meent hij. Bovendien wees de minister erop dat er bedrijven zijn die de belastende informatie inmiddels hebben vernietigd.
De twee bewindslieden moesten zich in de Tweede Kamer verantwoorden, nadat afgelopen weekeinde aan het licht kwam dat het openbaar ministerie ook bouwfraudezaken onderzoekt die betrekking hebben op de bouw van woonhuizen, kantoren, ziekenhuizen en scholen. Tot dusver waren in de parlementaire enquête van de commissie-Vos vooral verboden prijsafspraken in de grond-, weg-, en waterbouw aan het licht gekomen.
Brinkhorst ontkende dinsdag dat het kabinet sinds het eindrapport van de commissie-Vos weinig heeft gedaan. Wel gaf hij aan dat hij nog nieuwe maatregelen zal nemen om bouwfraude nog beter te bestrijden. Zo krijgt de NMa versneld de bevoegdheid om huiszoekingen te doen bij functionarissen van bouwbedrijven. Ook zal dit orgaan hogere boetes kunnen opleggen dan voorheen.
Dat er ook in de zogeheten utiliteitsbouw sprake was van verboden prijsafspraken, is aan het licht gekomen doordat een klokkenluider onlangs de schaduwadministratie van het bouwbedrijf Boele & Van Eesteren afleverde bij het OM. De klokkenluider is inmiddels ondergedoken. Justitie heeft hem gemeld dat hij gevaar loopt en hij wordt naar eigen zeggen telefonisch geïntimideerd. GroenLinks-kamerlid mevrouw Vos, eerder voorzitter van de enquêtecommissie die de eerste bouwfraude onderzocht, heeft minister Donner gevraagd actie te ondernemen. De man zou tot nu toe geen bescherming krijgen van de overheid.
Ook bedrijven hebben, net als de overheid, te veel betaald voor bouwopdrachten, zo blijkt uit De Telegraaf. In de lijst die vorige week opdook uit de boekhouding van VolkerWessels-dochter Boele & Van Eesteren komen bedrijven als Philips, Shell, ING, ABN AMRO, Astra Zeneca, Fortis en Ikea als slachtoffer naar buiten.