Binnenland

Drie jaar celstraf voor corrupte topambtenaar

HAARLEM (ANP). De van omkoping, meineed en valsheid in geschrifte betichte Rob D. (53) uit Hoofddorp, voormalig topambtenaar bij de gemeente Haarlemmermeer, verdwijnt drie jaar achter slot en grendel. Dit heeft de rechtbank in Haarlem vrijdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had vier jaar gevangenisstraf geëist.

1 May 2015 14:31Gewijzigd op 15 November 2020 18:37

Volgens de rechtbank is bewezen dat de voormalige directeur Beheer en Onderhoud in 2008 en 2009 in ruil voor steekpenningen werk gunde aan bedrijven van medeverdachten Erik de M. (68) en Ton B. (64). Dat gebeurde zonder dat het werd aanbesteed.

Voor een belangrijk deel gebeurde dit via De Waterwolf, het verzelfstandigde onderhoudsbedrijf van de gemeente. Dat verwerkte onder supervisie van directeur Klaas W. (56) ook nog eens voor tonnen aan valse facturen van de bedrijven in de boekhouding.

De M., die in ruil voor 250.000 euro aan steekpenningen tal van opdrachten ontving, kreeg na een eis van drie jaar gevangenisstraf nu twee jaar cel opgelegd. B., die meer dan een ton op de bankrekeningen van D. stortte, ontving een jaar voorwaardelijke celstraf en 240 uur taakstraf.

Waterwolf-directeur Klaas W. kwam er vanaf met drie maanden voorwaardelijk en 150 uur taakstraf. Hij verrijkte zichzelf amper en werd op het zwaarste punt van de aanklacht vrijgesproken: het moedwillig goedkeuren van valse facturen van De M.

De rechtbank verweet oud-topambtenaar D. publieke middelen onverantwoord te hebben ingezet om daar zelf „schaamteloos” van te profiteren en noemde de manier waarop hij te werk ging „onthutsend”. De voormalig topambtenaar runde naast zijn baan twee bedrijfjes, waarmee hij De M. en B. nepadviezen uitbracht.

Hij plukte bestaande rapporten van internet. Daarna voorzag D. die, zoals het OM eerder stelde „na wat knip- en plakwerk” van zijn eigen signatuur en factureerde dat ‘advieswerk’ tot een bedrag van ruim 350.000 euro.

D. werd eerder veroordeeld wegens omkoping. Hij werkte toen bij de gemeente Son en Breugel. Bij zijn sollicitatie in Haarlemmermeer vervalste hij zijn ontslagbrief. Ook voor dit „laakbare gedrag” werd hij bestraft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer