Binnenland

Natuurmonumenten: „tuinen niet dichttegelen”

UTRECHT (ANP). Lokale overheden en burgers kunnen volgens Natuurmonumenten veel meer doen om schade en overlast door klimaatverandering te voorkomen. Overheden moeten steden groener maken en burgers moeten hun tuinen veel minder ‘dichttegelen’.

23 April 2015 19:02Gewijzigd op 15 November 2020 18:25

„Bij hevige regenval kunnen we het water bijvoorbeeld naar natuurgebieden laten vloeien en dat is weer goed voor de ontwikkeling van die natuur”, zegt de woordvoerster van Natuurmonumenten. Dat gebeurt al in verschillende gebieden. De natuurorganisatie is blij dat gemeenten en provincies haar vaker betrekt bij het maken van plannen voor waterveiligheid, hoewel de organisatie graag eerder aanschuift bij planvorming.

„Natuur in en om de stad kan in veel gevallen een oplossing zijn bij zware regenval.” Een asfaltdijk is volgens Natuurmonumenten een kortetermijnoplossing, natuur een langetermijnoplossing, want die beweegt mee. Tegelijkertijd helpt het als stadsbewoners voor veel groen in hun tuin kiezen. Dat zorgt ervoor dat niet alle water meteen het riool instroomt met als gevolg dat kelders en straten blank komen te staan.

Tv-tuinman Lodewijk Hoekstra pleit al langere tijd voor meer groen en bloeiende planten in tuinen voor de biodiversiteit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer