Nieuwe spaartaks na Prinsjesdag
DEN HAAG. Minister Dijsselbloem van Financiën komt op Prinsjesdag met een alternatief voor de huidige vermogensrendementsheffing.
Dat de spaarbelasting hoogstwaarschijnlijk op de schop zou gaan was al helder. Het kabinet kondigde eind vorig jaar, in een brief over de hoofdlijnen voor een hervorming van het belastingstelsel, al aan alternatieven te zullen onderzoeken voor de bestaande vermogensrendementsheffing, met als doel „te komen tot een heffing die door belastingbetalers als rechtvaardiger wordt ervaren.” Over het tijdsstip was echter nog niets bekend. Duidelijk is nu dat het voorstel er op Prinsjesdag moet liggen.
De spaarbelasting roept bij spaarders in toenemende mate irritatie op. De Belastingdienst gaat in de vermogensrendementsheffing uit van een fictief rendement van 4 procent op vermogen, waarover 30 procent belasting moet worden betaald. Spaarders betalen daarmee in de praktijk 1,2 procent belasting over spaargeld dat uitkomt boven de heffingsvrije grens van circa 21.00 euro (42.000 voor paren). Omdat de spaarrente voor vrije tegoeden bij de meeste banken echter gedaald is tot zo’n 1 procent, betalen grotere spaarders –nog afgezien van inflatie– soms al meer belasting dan ze aan rente ontvangen. Nu spaarrentes de komende tijd nog verder onder druk komen te staan, zal die groep alleen maar verder groeien.
„De coalitie is daarom eensgezind dat er ruimte moet komen voor lastenverlichting”, stelde Dijsselbloem daarom vandaag in De Telegraaf. Hoe de nieuwe spaarbelasting eruit gaat zien, liet hij in het midden. „De vermogensrendementsheffing gaat nu uit van een rendement van 4 procent. Maar gewone spaarders halen dit door de lage spaarrente niet. Beleggers weer wel, die hebben goede beleggingsjaren gehad”, aldus Dijsselbloem. Een optie waarbij het werkelijk genoten rendement op vermogen belast wordt, in plaats van een fictief rendement, lijkt daarmee een optie.
Een andere spaarbelasting is voor het kabinet niet alleen wenselijk, maar mogelijk ook noodzakelijk. Recent heeft de Hoge Raad aangegeven dat de spaarheffing in box 3 mogelijk strijdig is met de Europese regels, omdat het voor spaarders kan leiden tot een buitensporige last.