Buitenland

Poetin verwerpt alle kritiek op zijn beleid

MOSKOU (ANP/DPA). In zijn jaarlijkse vragenshow op televisie heeft de Russische president Vladimir Poetin zoals gewoonlijk alle kritiek op zijn beleid van tafel geveegd. Hij erkende weliswaar dat het economisch minder gaat door de westerse sancties, maar zal onverminderd vasthouden aan zijn politieke koers. „Experts geloven dat we het hoogtepunt van de crisis zijn gepasseerd”, aldus de Russische president op een van de vele vragen tijdens de ruim vier uur durende voorgekauwde vragensessie.

16 April 2015 17:53Gewijzigd op 15 November 2020 18:14

De westerse sancties die zijn ingesteld „om Rusland te onderdrukken gaan lang duren, maar de Russische economie gaat binnen twee jaar weer groeien”, voorspelde hij verder. De EU en de VS hebben de strafmaatregelen vorig jaar tegen Rusland ingesteld, nadat Rusland de Krim had ingelijfd en zich mengde in het conflict in Oost-Oekraïne. Toch kan de economie er volgens Poetin ook van profiteren, „men moet ze zien als kansen”.

In totaal werden voor het programma circa 3 miljoen vragen ingestuurd. Veel mensen toonden zich bezorgd om de dalende levensstandaard van de bevolking. De koopkracht keldert door de hoge inflatie. Bellers klaagden over de hoge prijzen, de lage lonen, de schamele pensioenen, de koers van de roebel en over hun woonomstandigheden of lokale overheden.

Zoals gebruikelijk maakten veel Russen de president zelf geen verwijten. Ze verwachten dat hij iets doet aan het falen van zijn ondergeschikten en het optreden van Ruslands vijanden. Poetin speelde graag in op dat laatste sentiment. Vooral het buitenland, en dan met name de VS en de EU, moest het donderdag ontgelden in gebruikelijke Koude Oorlogretoriek. „Als supergrootmacht hebben ze vazallen nodig”, zei hij over de VS. Washington probeert in de hele wereld zijn politiek economische systeem op te dringen.

Rusland daarentegen heeft geen imperialistische neigingen, zei hij. „Ik wil benadrukken; we hebben geen wedergeboorte van het rijk als doel, bij ons geen imperialistische ambities.” Moskou heeft geleerd van de Sovjettijd. De Sovjet-Unie wilde zijn systeem opleggen aan Oost-Europa, dat is een vergissing geweest. Stalinisme vergelijken met nationaalsocialisme, zoals de paus recentelijk deed, ging Poetin echter weer te ver.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer