Monumentale Johanneskerk Nieuwerkerk (Z.) gerestaureerd
De monumentale Johanneskerk in het Zeeuwse Nieuwerkerk is gerestaureerd. Vrijdag vindt er een feestelijke bijeenkomst plaats in de kerk ter afsluiting van de restauratie. De bijeenkomst, die om 14.30 uur begint, wordt bijgewoond door de Zeeuwse gedeputeerde G. R. J. van Heukelom. Van 15.30 tot 17.00 uur is er een openbare bijeenkomst voor de dorpsbewoners waar een filmpje van de renovatie wordt getoond en de kerk en consistorie kan worden bezichtigd.
F.C. Dieleman, voorzitter van de bouwcommissie en van het college van kerkrentmeesters, deelt mee dat de bouwkosten in totaal 390.000 euro bedroegen. Aan subsidies en fondsen is een bedrag van 256.000 euro binnengekomen. Voorwaarde voor de provinciale subsidie was dat het kerkgebouw voor meerdere doeleinden gebruikt zou worden. „Dat gebeurt nu al. Vooral het verenigingsgebouw Punt Drie wordt voor allerlei doelen gebruikt. En vanuit de consistorie vindt uitlening van boeken voor het hele dorp plaats.”
Voor deze renovatie zijn de leien en de goten van het dak vervangen en is het metselwerk hersteld. Ook is natuursteen aan de buiten- en binnenkant van het gebouw opgeknapt, zijn de steunberen achter de preekstoel hersteld en zijn scheuren in de kerk weggewerkt.
Tijdens de stormramp in 1953 stond de kerk gedeeltelijk onder water. Daardoor hebben met name de consistorie en de entree met zogenaamde ”zoutbloei” te maken. Het zoute water tast nu nog steeds de muren aan. In de consistorie zijn de muren afgebikt en van nieuw stucwerk voorzien.
De Johanneskerk is gebouwd tussen 1475 en 1509. Het was een van de tien kapittelkerken in Zeeland, misschien was het wel de grootste met een lengte van 65 meter, een breedte van 15 meter en een toren van 35 meter hoog. In de zestiende eeuw is het middenschip afgebrand. Na de Reformatie is dat schip niet weer opgebouwd.
De protestantse gemeente Nieuwerkerk telt 460 leden. De zondagse erediensten worden gemiddeld door 150 kerkgangers bezocht.