Politiek

CDA nog altijd dol op Dries

MAARSSEN. „Mijnheer Van Agt, is die kruk te laag?” „Nee, te rechts.”

13 April 2015 11:27Gewijzigd op 15 November 2020 18:07
Beeld ANP
Beeld ANP

De sfeer zit er zaterdagmiddag direct goed in als het CDA tijdens het voorjaarscongres in Maarssen het 35-jarig bestaan viert. KRO/NCRV-journalist Wilfred Scholten interviewt negen oudgedienden. Ze moeten in groepjes van drie op het podium komen. Oud-CDA-leider en oud-premier Van Agt neemt plaats op de meest rechtse kruk, maar stapt daar snel vanaf en zet zich op de meest linkse.

Van Agt voelt er in eerste instantie niets voor om tijdens „het feest bij uitnemendheid” kritiek te leveren op de huidige CDA-koers. Toch doet hij het. Hij vindt het CDA te rechts. Als voorbeeld noemt hij de steun van de partij voor strengere straffen.

Van Agt krijgt de lachers op zijn hand als hij spreekt over de spanning tussen gereformeerden en rooms-katholieken in de beginperiode van het CDA. „Het ging niet zo lekker, maar we waren wel ver voorbij de beeldenstorm.” De grondslagdiscussie heeft hij nooit begrepen. In een voetnoot werd destijds opgenomen dat onder „Evangelie” de hele Bijbel werd verstaan. Dat gebeurde op verzoek van de gereformeerde AR, die ook in het CDA opging. De gereformeerde Kraaijveld-Wouters, die naast Van Agt op het podium zat, zei de discussie van destijds „een beetje te begrijpen.” Van Agt: „Ik snap het nog steeds niet.” Gelach en applaus. Ondanks de vele linkse opvattingen van Van Agt, onder meer over Israël, zijn de CDA’ers nog dol op Dries.

Oud-premier Lubbers heeft niet veel trek om te praten over het verleden: „Het gaat om morgen.” En daar heeft hij vertrouwen in: „Het CDA herpakt zich. Onze kernboodschap is dat mensen boodschap hebben aan elkaar. Wat is het kernmerk van een christen? Dat heeft Hij gezegd toen Hij onder ons was: liefde.”

Is het CDA bezig om het sociale imago wat op te poetsen? De huidige CDA-leider, Buma, vroeg tijdens zijn speech nadrukkelijk aandacht voor het christendemocratisch gedachtegoed. En de honderdjarige oud-premier De Jong vroeg in een video-interview blijvend aandacht van de partij voor „de stakkers in de wereld.”

Of Lubbers als langstzittende premier nog een advies heeft voor de huidige premier, de liberaal Rutte? „Daar heb ik geen belang bij. Mark heeft zijn best gedaan. Ik heb soms medelijden met hem. Het einde is in zicht.”

Balkenende prikkelt interviewer Scholten als deze wat later in het interview de Balkenendenorm ter sprake brengt: „U bent er vrij laat mee.” Maar dat laat Scholten niet op zich zitten. Balkenende, onder meer werkzaam als partner bij Ernst&Young, legt uit dat de term Balkenende verkeerd is omdat deze betrekking heeft op de hoogte van een ministerssalaris en niet op dat van een premier. „Ik heb de term één keer gebruikt. Dat was tijdens mijn afscheidsspeech als premier. Toen beloofde ik mijn dochter Amelie dat ze een paard zou krijgen als ik meer dan de Balkenendenorm ging verdienen.” „Dan heeft ze nu zeker twee paarden”, zegt Scholten droogjes.

De opmerkingen die de oud-premier daarna maakt over geld dat niet het hoogste doel mag zijn, komen niet echt meer over.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer