Alleen OM kan nu proberen partij te verbieden
DEN HAAG (ANP). De regering, de Tweede Kamer noch particulieren hebben momenteel rechtsmiddelen om een politieke partij te laten verbieden. Alleen het Openbaar Ministerie (OM) kan een verzoek daartoe bij de rechter neerleggen. Dat zegt de juridische organisatie Wet & Recht in Sittard.
De Kamer spreekt donderdag over een wettelijk verbod op partijen of groeperingen die tot doel hebben de democratische rechtsorde omver te werpen. CDA, VVD en SGP hebben een voorstel daartoe ontworpen. Momenteel kan de onafhankelijke rechter na een verzoek van het OM een politieke partij ontbinden indien haar doel in strijd is met de openbare orde. Het probleem is echter dat een partij direct na ontbinding weer kan worden opgericht.
De rechter kan echter ook besluiten een partij te verbieden. In dat geval is het strafbaar de politieke partij opnieuw op te richten, aldus Wet & Recht. Is een verbod een civielrechtelijke aangelegenheid, het weer oprichten van een verboden partij valt onder het strafrecht. Het maakt in zo’n geval niet uit of de partij een nieuwe naam kreeg of dat er andere bestuurders aantraden. Wie deelneemt aan een verboden partij riskeert een jaar cel of 7400 euro boete.
Volgens Wet & Recht wordt een partij zelden verboden vanwege de politieke gevoeligheid. Politici zouden immers kunnen aansturen op een verbod om zo een concurrent buitenspel te zetten. Een recent voorbeeld van een verbod is dat van de Centrumpartij ’86. De rechtbank in Amsterdam verbood deze partij in het najaar van 1998 omdat zij aanzette tot haat tegen vreemdelingen.