Christenvervolging

Usb-sticks met Bijbelteksten en liederen op weg naar Noord-Korea

Een oproep om usb-sticks te doneren voor Noord-Korea leverde maar liefst 4300 van deze gegevensdragers op. Voorzien van Bijbelteksten en liederen worden de sticks, nu via ballonnen, naar Noord-Korea gestuurd.

Albert-Jan Regterschot

7 April 2015 12:52Gewijzigd op 15 November 2020 17:58
Koreaan met usb-sticks leest de Bijbel. beeld SDOK
Koreaan met usb-sticks leest de Bijbel. beeld SDOK

Een relatief veilige mogelijkheid om de Bijbelse boodschap te verspreiden in Noord-Korea. Zo noemt Richard Groenenboom, woordvoerder van Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK), het opsturen van usb-sticks naar een van de meest gesloten landen ter wereld.

SDOK zamelde de afgelopen maanden de digitale gegevensdragers in, met als doel het verspreiden van geluidsbestanden met Bijbelteksten en christelijke liederen naar Noord-Korea. Maar liefst 4300 usb-sticks kwamen er binnen bij de Nederlandse organisatie. „Daarvan bleken er 3800 geschikt voor gebruik”, zegt Groenenboom.

De usb-sticks zijn door vrijwilligers in Nederland getest. Ook is alle informatie die er nog op stond, op een speciale manier verwijderd. Daarna zijn alle gegevensdragers voorzien van nieuwe bestanden, legt Groenenboom uit.

De SDOK heeft de eerste sticks inmiddels verzonden naar Zuid-Korea. Van daaruit worden ze onder ballonnen gehangen, die door de wind worden meegenomen naar Noord-Korea.

Of de usb-sticks hun uiteindelijke doel, de Noord-Koreaanse burgers, bereiken, weet de SDOK-medewerker niet. „Op dezelfde manier worden ook al jaren exemplaren van het Nieuwe Testament en pamfletten verstuurd naar Noord-Korea. Maar het land is zo gesloten dat je maar zelden een reactie ontvangt.”

Groenenboom was vorig jaar 
in Zuid-Korea aanwezig bij het oplaten van ballonnen. Daar hoorde hij over een Noord-Koreaanse vluchteling, die gezien had dat christelijke pamfletten die vanuit het Zuiden per ballon naar het Noorden waren gestuurd, werden gelezen. „Een deel van de ballonnen bereikt dus zeker zijn doel, maar hoe groot dat aantal precies is blijft lastig in te schatten.”

De Nederlandse stichting werkt samen met een Zuid-Koreaanse organisatie die ook radio-uitzendingen verzorgt die op Noord-Koreanen gericht zijn. Groenenboom: „Zij brachten ons ook op het idee voor de usb-actie. Het oorspronkelijke plan komt van Noord-Koreaanse vluchtelingen. Zij noemen het verzenden van usb-sticks een relatief veilige manier van informatie verspreiden. Dat komt onder meer doordat we alleen geluid in mp3-formaat op de sticks zetten. Anders dan bijvoorbeeld bij een pdf-bestand met tekst, is daardoor niet in één keer te zien welke informatie er op een stick staat. Daarvoor moet je echt gaan luisteren naar wat er gezegd of gezongen wordt.”

De teksten zijn ingesproken en ingezongen door Noord-Koreaanse vluchtelingen. Zij hebben een andere tongval dan Zuid-Koreanen, legt Groenenboom uit. „Daardoor is wat er gezegd wordt goed verstaanbaar voor de doelgroep. We bidden en geloven dat de usb-sticks daardoor niet alleen in handen komen van Noord-Koreanen, maar ook hun uiteindelijke doel bereiken: dat mensen kennis krijgen van het Evangelie.”


Notel populaire mediaspeler

Een verouderd model mediaspeler, de Notel, is razend populair in Noord-Korea. Het in China geproduceerde apparaat is een draagbare dvd-speler met ingebouwd scherm waarop ook usb-sticks kunnen worden aangesloten.

Persbureau Reuters meldde deze week dat zeker 18.000 Notels, die omgerekend 46 euro per stuk kosten, hun weg hebben gevonden naar Noord-Korea. De toestroom van de apparaten heeft ertoe geleid dat de Noord-Koreaanse overheid het bezit van de Notel heeft gelegaliseerd, al is het verplicht om het apparaat te laten registeren. Onbekend is hoeveel Noord-Koreanen zich aan die regel houden. Het apparaat wordt onder meer gebruikt om westerse films en televisie-uitzendingen te bekijken.

Ook de usb-sticks die de SDOK verspreidt, zijn eenvoudig uit te lezen met de Notel. Doordat het apparaat klein is, is het bovendien gemakkelijk te verstoppen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer