Kamer voorstander van strenger mestbeleid
Nederland zal in stappen zijn mestbeleid aanscherpen. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich donderdag alsnog achter het aangepaste wetsvoorstel van minister Veerman van Landbouw en staatssecretaris van Geel van
Milieu.
Het wetsvoorstel is een tussenstap naar een compleet nieuw mestbeleid dat voldoet aan de eisen van de Europese Unie. Het huidige systeem, Minas, vervalt in de nabije toekomst omdat het volgens het Europees Hof van Justitie niet voldoet aan de Europese Nitraatrichtlijn. Nederland heeft van Brussel tot 1 januari 2006 de tijd gekregen om nieuw beleid te ontwikkelen dat wel voldoet aan de Nitraatrichtlijn. Hierin worden scherpe normen gesteld aan de hoeveelheden mineralen, zoals stikstof, die in het milieu terecht mogen komen. In de praktijk betekent dit dat boeren straks minder mest mogen uitrijden.
Tot 2006 moet de regering een tussenoplossing bedenken. Het voorstel van het kabinet hiervoor stuitte aanvankelijk op verzet van CDA, VVD, LPF en SGP, die de normen niet wilden aanscherpen. Maar tijdens het debat in de Kamer bleek donderdag dat het CDA zijn scherpe koers heeft bijgesteld. Onbegrijpelijk, vonden Oplaat (VVD) en Van den Brink (LPF). In felle bewoordingen bekritiseerden zij het CDA, dat op verkiezingsbijeenkomsten de boeren had beloofd dat de verliesnormen zouden worden bevroren op het niveau van 2002, maar nu ineens toch akkoord gaat met aanscherping van de normen.
CDA’er Koopmans verdedigde zich door te wijzen op het grote belang van derogatie, waardoor de veehouders extra mest mogen uitrijden op grasland. Brussel moet die derogatie verlenen en de EU heeft volgens minister Veerman als absolute voorwaarde voor derogatie gesteld dat Nederland zijn normen moet aanscherpen. Bevriezen van de mestnormen noemde Veerman „onverantwoord”, omdat Nederland derogatie dan wel kan vergeten. En dat zou volgens de minister „desastreus” zijn voor de Nederlandse veehouderij.