Kabinet blijft bij sluiten Valkenburg
Het kabinet houdt vast aan zijn besluit marinevliegkamp Valkenburg te sluiten en de tien verkenningsvliegtuigen van de marine, de Orions, te verkopen.
In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Kamp van Defensie donderdagmorgen geschreven dat drie onderzoeken hem niet op andere gedachten hebben gebracht. Het ging om studies naar alternatieven, zoals multinationale samenwerking met maritieme patrouillevliegtuigen en civiele exploitatiemogelijkheden van Valkenburg.
De minister ziet geen mogelijkheden tot reële samenwerking met de Duitsers en stelt voor de Orions aan Duitsland of Portugal te verkopen. Uit het onderzoek van Kamp blijkt dat Duitsland blijft vasthouden aan zijn eigen vliegkamp Nordholz. Volgens de bewindsman is Duits-Nederlandse samenwerking op die Duitse basis financieel wel mogelijk, maar daardoor zouden te veel andere defensieoperaties moeten wijken.
Ook een civiele exploitatie van Valkenburg geeft de VVD-bewindsman weinig kans van slagen. Publiek-private samenwerking op Valkenburg is volgens hem niet mogelijk, mede gegeven de afhoudende opstelling van andere ministeries en ondanks belangstelling van private investeerders.
Uit de onderzoeken blijkt volgens Kamp wel dat er voldoende mogelijkheden zijn om de luchtverkenning aan de Nederlandse kust en bij de Nederlandse Antillen en Aruba aan marktpartijen over te laten. Deze variant is bovendien goedkoper dan de luchtverkenning door de Orions, aldus Kamp.
Voor de minister zijn de sluiting van Valkenburg en de verkoop van de Orions van groot financieel belang. In totaal moet de operatie een bedrag van ongeveer 515 miljoen euro opleveren.
D66-kamerlid Bakker reageerde donderdagmorgen met gemengde gevoelens op het besluit van Kamp. „Als de minister aantoont dat samenwerking met de Duitsers niet haalbaar is, heeft hij een sterk argument tegenover de Kamer om zijn besluit tot sluiting van Valkenburg door te zetten. Aan de andere kant willen wij toch nog eens serieus kijken naar het reddingsplan van het personeel van het vliegkamp.”
„Het reddingsplan van het personeel en de studie van de gemeenten moeten serieus worden genomen”, vindt ook VVD’er Van Baalen. Hij is „uiterst teleurgesteld” over het besluit van Kamp.
Van Baalen wil de mogelijkheden van Duits-Nederlandse Orion-samenwerking en een publiek-private doorstart van Valkenburg ondanks het negatieve besluit van Kamp in een hoorzitting voorleggen aan betrokkenen en deskundigen. Daarna wil hij de samenwerking in een debat met de bewindslieden op Defensie, minister Dekker van VROM en staatssecretaris Schultz van Verkeer en Waterstaat nader onderzoeken.
Volgens burgemeester Van der Reijden van Valkenburg is er voldoende belangstelling van de kant van goedkope luchtvaartmaatschappijen om de kosten van het maritieme gebruik van het vliegkamp te drukken.