Forse verliezen op Europese beurzen
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag met flinke verliezen gesloten. Tegenvallende berichten over de Amerikaanse economie, die ook voor verliezen zorgden op Wall Street, wogen zwaarder dan een verdere verbetering van het Duitse ondernemersvertrouwen.
De AEX-index in Amsterdam sloot uiteindelijk 1,4 procent lager op 491,64 punten. De MidKap daalde 1,3 procent tot 754,26 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden 1,2 en 1,3 procent in. De FTSE-index in Londen ging 0,4 procent omlaag.
In de middaghandel bleek dat de orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten in februari met ruim 1 procent zijn gedaald. Economen rekenden op een kleine stijging. De bestellingen voor goederen die langer dan een jaar meegaan, worden gezien als een graadmeter voor de economische activiteit.
In de AEX was telecomconcern KPN met een plus van 2 procent de grootste stijger. ASML sloot de rij met een verlies van 5,5 procent. Analisten van de Spaanse bank Santander verlaagden hun advies voor het aandeel van de chipmachinefabrikant.
In de MidKap profiteerde roestvrijstaalproducent Aperam (plus 1,6 procent) van het nieuws dat Brussel importheffingen gaat opleggen aan roestvrij staal uit China en Taiwan. Biotechnologiebedrijf Galapagos, dat naar verluidt een beursgang naar de Amerikaanse Nasdaq overweegt, steeg 1,4 procent. Groothandel Sligro verloor 3,3 procent na een advieswijziging bij Kepler Cheuvreux.
In Madrid leverde Telefónica 0,8 procent in. Het Chinese conglomeraat Hutchison Whampoa neemt voor bijna 14 miljard euro het Britse telecombedrijf O2 over van het Spaanse telecomconcern. De voornaamste voorwaarden van de overname werden in januari al beklonken. Accor zakte in Parijs 4,3 procent. De grootaandeelhouders Eurazeo en Colony Capital hebben een belang van bijna 10 procent in de Franse hotelgroep verkocht.
De euro noteerde op 1,0965 dollar, tegen 1,0918 dollar bij het slot van de Europese aandelenmarkten op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 48,30 dollar. Brentolie werd 1,3 procent duurder en kostte 55,84 dollar per vat.