AEX sluit met kleine plus
AMSTERDAM (ANP). De meeste Europese aandelenbeurzen boekten dinsdag bescheiden plussen. Voor de AEX was er lange tijd zicht op het eerste slot boven 500 punten sinds 7 januari 2008, maar in het laatste kwartier van de handel verdampte de helft van de winst. KPN was één van de uitblinkers op het Damrak.
De AEX sloot 0,2 procent hoger op 498,66 punten en de MidKap steeg 0,6 procent tot 764,16 punten. De FTSE leverde, na een plusje op maandag, 0,3 procent in. De graadmeters in Frankfurt en Parijs, die maandag nog terrein verloren, wonnen in een inhaalslag respectievelijk 0,9 en 0,7 procent.
KPN spon garen bij een verhaal dat De Telegraaf bracht over vermeende interesse bij Altice en Liberty Global in de overname van de Belgische KPN-dochter Base. KPN won 2 procent, terwijl de eveneens in de AEX opgenomen Franse kabelaar Altice met een verlies van 1,6 procent de sterkste daler was.
In Frankfurt verloor het aandeel Lufthansa 1,6 procent na de melding van een ramp met een Airbus A320 van dochtermaatschappij Germanwings in de Franse Alpen. Airbus maakte een aanvankelijk koersverlies goed en sloot 0,5 procent hoger. Air France-KLM klom 2,9 procent en IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, won 3,6 procent.
ING steeg 1,6 procent. De bank liep daarmee in de pas met Europese branchegenoten als Barclays, Société Générale, Banco Santander en Intesa Sanpaolo, die tussen 0,7 en 3,4 procent wonnen.
Gemalto (plus 0,1 procent) behoorde lang tot de sterkste stijgers in de AEX maar gaf tegen het einde van de handelssessie een flink deel van de winst prijs. De digitaal beveiliger heeft een opdracht gekregen van China Telecom voor de beveiliging van mobiele betalingen in het openbaar vervoer in Shanghai en Peking.
In Stockholm zakte Hennes & Mauritz (H&M) ruim 2 procent. Beleggers grepen de kwartaalcijfers van de Zweedse kledingketen aan om wat winst te nemen.
De euro noteerde 1,0918 dollar, tegen 1,0940 dollar bij het slot van de Europese handel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 47,61 dollar. Brentolie werd juist 0,7 procent goedkoper op 55,55 dollar per vat.