Economie

„Griekenland wijst geldschieters de deur”

ATHENE/BERLIJN (ANP/DPA). Griekenland heeft zijn geldschieters ‘de deur gewezen’. Dat meldden Duitse media donderdag, de dag dat in Brussel een Europese top begint die wordt overschaduwd door de economische problemen van Griekenland.

19 March 2015 10:03Gewijzigd op 15 November 2020 17:30
Premier Tsipras (L) en vice-premier Dragasakis. beeld EPA
Premier Tsipras (L) en vice-premier Dragasakis. beeld EPA

Volgens bronnen van onder meer het Handelsblatt toont de linkse Griekse regering van premier Alexis Tsipras geen enkele bereidheid mee te werken met de geldschieters. Dat hebben vertegenwoordigers van Europese Unie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) deze week in Athene vastgesteld. Het Handelsblatt spreekt van een nieuw dieptepunt in de relatie. Volgens Der Spiegel heeft Athene zijn geldschieters „eruit gegooid”.

De kans dat het land voor eind april aan de verplichtingen voldoet om nog krediet te krijgen uit het lopende hulpprogramma is erg klein, volgens diplomaten in Brussel. En de Griekse staatskas is bijna leeg. Vicepremier Yanis Dragasakis zei woensdagavond dat het land liquiditeitsproblemen heeft. „We lopen gevaar dat het geld opraakt, het wordt een groot probleem als er geen garantie is dat de instellingen hun rol spelen.” Hij bedoelt de kredietverschaffers EU, ECB en IMF.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft donderdag beklemtoond dat ze op de Europese top geen snelle oplossing voor de Griekse crisis verwacht en ook niet op maandag, wanneer ze Tsipras voor het eerst in Berlijn ontvangt. Merkel wees er donderdag ook op dat Athene met zijn geldschieters aan tafel moet en niet moet proberen in achterkamertjes alternatieven te zoeken. Op verzoek van Tsipras is er donderdagavond in Brussel apart overleg gepland voor een klein groepje hoofdrolspelers.

Politieke kringen in Athene bevestigen de mediaberichten dat het weer helemaal mis is tussen Griekenland en wat ‘de trojka’ (EU, ECB en IMF) werd genoemd en nu ‘de instellingen’ heet . De naam trojka is geschrapt, omdat de Grieken er zo’n hekel aan hadden gekregen, maar met de drie instellingen moet Athene nog steeds overleggen. Dat gebeurt niet, meldden deze week hoge ambtenaren van de eurogroep. Woensdagavond stemde het parlement in Athene in met een wet voor omvangrijke steun aan armen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer