Checklist levenstestament eenzijdig
Wie een levenstestament opstelt, moet daarbij ook voor het leven kunnen kiezen, vindt Astrid Bokhorst.
Vorige week lanceerde de Koninklijke Notariële Beroepsvereniging (KNB) bij het Omroep Max-programma ”Wekker-Wakker” de campagne “Wie van de drie”. Met deze campagne willen de Nederlandse notarissen mensen bewust maken van het belang van het vastleggen van wensen voor later in het levenstestament.
In het levenstestament kun je vastleggen wie voor jou beslissingen neemt als je dit zelf niet meer kunt. De eerste stappen zijn dat je nadenkt over wat je wilt vastleggen, wie je hiervoor in vertrouwen neemt en wat diegene allemaal mag doen namens jou. Om consumenten voor te bereiden op hun gesprek met de notaris, heeft de KNB een vragenlijst ontwikkeld. De vragen laten mensen vast nadenken over welke keuzes zij willen maken (deze vragenlijst is te vinden opwievandedrie.nl, onder het kopje ”checklist”).
Eenzijdig
Wie de checklist doorneemt, zal al snel ontdekken dat de medische paragraaf van deze checklist eenzijdige voorlichting biedt. De checklist adviseert alleen na te denken over een behandelverbod en een euthanasieverklaring, waarbij wordt opgemerkt: U kunt het niet afdwingen, maar u kunt uw wensen wel op papier zetten. In de standaardmodellen van het levenstestament bieden notarissen ook slechts teksten over een behandelverbod en een euthanasieverklaring. Alsof er niet meer te beslissen is dan dat, waar het gaat om de zorg in de laatste levensfase! In Nederland zijn bijvoorbeeld heel goede palliatieve behandelmogelijkheden.
Als NPV (Nederlandse Patiëntenvereniging) worden wij regelmatig benaderd door mensen met de vraag of er een alternatief is voor het beperkte en eenzijdige aanbod in de standaardmodellen die de Nederlandse notarissen aanbieden. Dat alternatief is er gelukkig. Als NPV geven wij al jaren de NPV-Levenswensverklaring uit. Daarin kunnen mensen vroegtijdig aangeven hoe goede zorg rond het levenseinde er volgens hen uit zou kunnen zien. Optimale medische en verpleegkundige zorg die de waarde van het leven ondersteunt, maar ook goede palliatieve zorg en respect voor het naderende einde wanneer het sterven daar is. Net als in een levenstestament wijst de opsteller een vertegenwoordiger aan waardoor het voor omstanders én de notaris duidelijk is aan wie de patiënt zijn vertrouwen geeft.
Inhaalslag
Wanneer de Levenswensverklaring onderdeel kan worden van het levenstestament, ontstaat er –voor wie daarvoor kiest– een document dat in lijn is met de keuzes die iemand tijdens zijn goede dagen maakte.
Als de KNB de aanspraak waar wil maken dat zij mensen wil laten nadenken over welke keuzes zij zouden willen maken, zou zij er goed aan doen de informatie minder eenzijdig aan te bieden en de modellen uit te breiden met reële alternatieven. De campagne is net begonnen en loopt tot het einde van dit jaar, dus er is tijd om een inhaalslag te maken. De NPV draagt daar graag aan bij.
De auteur is manager advies en toerusting bij de Nederlandse Patiëntenvereniging (NPV).