Binnenland

Profielwerkstuk over zeldzame aandoening hit op Facebook

ROTTERDAM. De nichtjes Marinda Karels (17) uit Capelle aan den IJssel en Marieke van Asperen (16) uit Monster maakten als profielwerkstuk (pws) een filmpje over een heftige psychiatrische stoornis. Binnen enkele dagen werd het al meer dan 4000 keer bekeken. De meiden zijn er blij mee. „Het is een onderbelicht probleem.”

Neline Boogert
13 March 2015 09:59Gewijzigd op 15 November 2020 17:21
beeld uit video
beeld uit video

Een moeder die een gezond kind met insuline injecteert zodat het gehandicapt wordt. Een vrouw die melk verdunt zodat haar kind ondervoed raakt. Het zijn symptomen van Münchhausen by Proxy (MbP), waar Marinda en Marieke een pws over maakten.

„Het gaat in de meeste gevallen om moeders, die hun kind met opzet ziek maken”, vertelt Marinda. „Hun doel is om daarmee aandacht te krijgen van medisch personeel.”

De meiden, die op het Wartburg College (locatie Revius in Rotterdam) in havo 5 zitten, kregen hulp van Stichting Overlevers Münchhausen by Proxy, die hen in contact bracht met slachtoffers. Per mail konden de meiden hen vragen stellen. In het filmpje worden de antwoorden voorgelezen door figuranten. Marieke: „Je wordt er soms misselijk van als je hoort wat slachtoffers als kind hebben meegemaakt.”

Vandaag zouden ze hun cijfer krijgen, maar voor de meiden is het project sowieso al geslaagd. „Een geschreven werkstuk belandt meestal in de kast”, aldus Marieke. „Met een filmpje kun je veel meer mensen bereiken.” Miranda: „Ik had gedacht dat misschien 300 mensen het zouden zien, maar inmiddels is het filmpje op Facebook al meer dan 4000 keer bekeken.”

Daar zijn de meiden blij mee. „Het is een onderbelicht probleem”, zegt Marieke. „Telkens als we tegen mensen vertelden waar ons pws over ging, reageerden ze: „Münchhausen by Proxy? Wat is dat?” Toch is het een ernstige stoornis. Alleen al in 2013 heeft het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling 63 mogelijke gevallen onderzocht. Elk jaar overlijden er gemiddeld vijf kinderen aan.”

Marinda: „Het is een heftig onderwerp voor een pws, maar het was ook mooi om ermee bezig te zijn. We hopen dat we kunnen helpen om toekomstige gevallen te voorkomen door er meer bekendheid aan te geven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer