Economie

DNB: ook Nederland vaart wel bij ECB-beleid

AMSTERDAM (ANP). Ook de Nederlandse economie zal profiteren van de maatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) neemt om de lage inflatie in de eurozone aan te pakken. Met name de waardedaling van de euro komt de concurrentiepositie ten goede. Dat zei president Klaas Knot donderdag bij de presentatie van het jaarverslag 2014 van De Nederlandsche Bank (DNB).

12 March 2015 13:13Gewijzigd op 15 November 2020 17:19
Klaas Knot. beeld ANP
Klaas Knot. beeld ANP

Maar volgens Knot moet het effect van het ECB-beleid op de Nederlandse handelsbalans niet worden overdreven. „Wij exporteren natuurlijk ook veel naar andere eurolanden, dat zijn onze belangrijkste handelspartners. Maar het is wel degelijk een stimulans voor de Nederlandse handel en economie.”

Desondanks is DNB wat minder optimistisch dan het Centraal Planbureau (CPB). Met name over de daling van de werkloosheid en de verbetering van de overheidsfinanciën is de centrale bank wat voorzichtiger, zei Knot zonder concrete cijfers te noemen. Wel stelt DNB vast dat het economisch herstel inmiddels breder gedragen wordt dan alleen door de export. „De economie loopt weer op twee benen”, zei Knot.

De DNB-chef was als medebestuurder tegen het plan van ECB-president Mario Draghi om staatsschulden te gaan opkopen. Nu dat besluit eenmaal genomen is, zal hij het evenwel moeten uitvoeren, zei hij. De ECB begon maandag met de steunaankopen van staatsobligaties. De euro staat daardoor sterk onder druk en de rentes op veel Europese staatsleningen zijn tot historisch lage niveaus gedaald.

Juist daar wringt volgens Knot de schoen. Voor sommige landen die eigenlijk nog meer moeten doen om hun staatsfinanciën op orde te krijgen, neemt het ECB-beleid zo de prikkel weg om de daarvoor benodigde hervormingen door te voeren. Zij worden door investeerders immers niet meer gestraft met een stijgende rente als ze de begrotingsafspraken aan hun laars lappen.

Dat geldt met name voor Frankrijk, dat onlangs opnieuw uitstel kreeg van de EU bij het terugdringen van het overheidstekort. „In de vijftien jaar dat we nu een monetaire unie hebben, had Frankrijk elf keer een te hoog tekort. Dat wordt over drie jaar veertien uit negentien als je uitzonderingen blijft maken. Daarmee ondermijn je niet alleen de regels, maar ook de publieke steun voor de euro”, waarschuwde Knot.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer