Economie

Draghi draait nu dan echt de geldkraan open

FRANKFURT. De Europese Centrale Bank (ECB) is maandag gestart met de meest omstreden operatie uit zijn bestaan: de massale opkoop van staatsobligaties van eurolanden. Drie vragen.

Redactie economie
9 March 2015 16:04Gewijzigd op 15 November 2020 17:15
Beeld AFP
Beeld AFP

Wat gaat de ECB precies doen?

Per maand koopt de bank voor 60 miljard euro aan leningen op, vooral staatsobligaties van eurolanden. De bank blijft dat doen tot zeker september volgend jaar, waarmee er in totaal voor 1140 miljard aan schuldpapier wordt ingeslagen. Om een idee te geven hoeveel dat is: NRC becijferde al eens dat als je hier Volkswagen Golfjes voor kopen zou, je een rij auto’s krijgt van bijna zevenmaal de evenaar rond.

Waarom doet de ECB dit?

Het hoofddoel is om de inflatie en de groei in de eurozone aan te wakkeren. De ECB hoopt dat banken en beleggers die de obligaties van de hand doen, het geld dat ze in ruil daarvoor krijgen, benutten om bijvoorbeeld bedrijven van krediet te voorzien en zo de economie stimuleren.

Werkt het?

Voor beleggers in ieder geval wel. Staatsobligaties stijgen al maanden in waarde in aanloop naar vandaag. Hierdoor daalden de rentes in de eurozone naar ongekend lage niveaus. Steeds vaker krijgen landen zelfs geld toe als ze willen lenen, in plaats van rente te betalen. Dat betekent dus dat wanneer de ECB die obligaties met een negatieve rente koopt, hij er waarschijnlijk verlies op gaat maken. Vooralsnog lijkt het ruime geldbeleid van de ECB vooral te ‘werken’ doordat het de waarde uitholt van de euro. Die lagere eurokoers stuwt de export.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer