Mobiele medailles met twee zijden
Terwijl allerlei fabrikanten hun best doen om de schermen van hun smartphones zo groot mogelijk te maken of zelfs om de rand van het toestel heen te buigen, is niemand nog op het idee gekomen om de achterkant ervan te gebruiken. Behalve YotaPhone, een toestel van Russische bodem.
De YotaPhone kreeg op eerdere beurzen en congressen al prijzen. De nieuwste versie, de YotaPhone 2, was te zien op het Mobile World Congress in Barcelona. Het toestel heeft twee schermen: een ‘gewoon’ 5 inch full HD AMOLED scherm aan de voorkant en een 4,7 inch e-ink scherm aan de achterkant. Die achterzijde is altijd aan, want de technologie van e-ink vraagt nauwelijks stroom: de batterij gaat dan vijf dagen mee.
Directeur Vlad Martynov is ervan overtuigd dat andere fabrikanten hem dat kunstje niet nadoen. “Het is heel ingewikkeld om dit te maken. We hebben drie patenten hierop, onder andere voor een slimme warmteverdeling door het apparaat. Het e-ink scherm is gevoelig voor temperatuurverschillen en het is moeilijk om dat probleem op te lossen.” Ook dit scherm is gewoon touchscreen en gemaakt van krasvast Gorilla-3 glas, vertelt hij. Het telt 960 bij 540 pixels, heeft zestien grijstinten en is volledig via Android te bedienen. Zelf gebruikt hij de achterkant vooral om z’n agenda te raadplegen, maar je kunt er ook beurskoerzen, rss-feeds en tekstberichten op lezen. Met één druk op de knop verschijnt een screensaver met mooie foto’s zodat je smartphone een heel persoonlijke achterkant krijgt. De YotaPhone 2 is al op een enkele plek in Nederland verkrijgbaar en kost circa 700 euro.
Houten smartphone
Over bijzondere ontwerpen gesproken: dat geldt ook voor de Runcible van het Amerikaanse bedrijf Monohm. “Het eerste apparaat voor het post-smartphone tijdperk”, vindt de fabrikant. Of de anti-smartphone, zoals de Runcible ook wel genoemd wordt, want het idee is juist tegengesteld aan dat van de YotaPhone: laat minder zien in plaats van meer. Het model van de Runcible is afgeleid van klassieke vormen zoals het kompas en het zakhorloge en straalt rust uit. Een kant van het toestel heeft een fraai houten afwerking, terwijl de andere kant inderdaad ook oogt als een kompas of horloge en die functies biedt. Geen apps die elkaar verdringen, maar alleen basale taken als bellen, foto’s maken en browsen, zonder Facebook en Twitter. De tegendraadse Runcible is nog in de ontwikkelfase maar komt zeer waarschijnlijk eerst in Japan op de markt.
Navigeren
Over navigeren gesproken: het Japanse telecombedrijf NTT Docomo heeft een prototype ontwikkelt van een navigatiesysteem voor voetgangers waarbij ze niet voortdurend op hun scherm hoeven te kijken. De gebruiker houdt een plastic staaf vast die met trillingen aangeeft welke richting je moet lopen. De Yubi Navi is nu alleen een idee en wordt mogelijk verwerkt in het mobieltje zelf of in een slimme bril. Of in je schoenen, suggereert een bezoeker.
Universeel toetsenbord
Ook bij de grootste smartphones zoals de iPhone 6 Plus blijft het tikken van een e-mail of tekstbericht lastig. Microsoft liet maandag op de beurs in Barcelona een toetsenbord zien dat soepel met allerlei apparaten samenwerkt. Als het toetsenbord eenmaal gekoppeld is aan een smartphone of tablet, is het schakelen daartussen een kwestie van een druk op een toets – ook al moet het toetsenbord omschakelen van een iPhone naar een Samsung. Het toetsenbord heeft een prettige aanslag en is opvouwbaar, zodat het ook gemakkelijk mee te nemen is. Het komt in juli op de markt in de Verenigde Staten en zal circa 100 euro kosten.
Sony tablet
Veel belangstelling is er voor de Sony Xperia Z4 die deze week voor het eerst getoond werd. De fraai vormgegeven tablet is bijzonder dun en ook lichtgewicht: 389 gram. Een paar bijzonderheden: de Xperia is waterdicht tot 1,5 meter onder water, zelfs bij de plug voor de koptelefoon en de oplader. Het scherm heeft een techniek die is afgekeken van de Sony smartphones met extra levendige kleuren en een 3D-effect. De bijbehorende koptelefoon is te bedienen via de touch-oordoppen. De Xperia Z4 komt binnen enkele maanden op de markt en gaat in de wifi-variant 549 euro kosten.
Sony glasses
Google is weliswaar gestopt met z’n bijzondere bril, maar Sony brengt er nog dit jaar een kopie van op de markt. Voor het brillenglas zit een klein doorzichtig schermpje, dat alleen informatie laat zien als je er met je pupil op concentreert. Sony gaat eerst een andere bril produceren, de SmartEyeglass waarvan het display helemaal niet te zien is omdat de beelden vanaf de zijkant worden geprojecteerd. Die informatie bestaat overigens maar uit enkele tekstregels, zoals whatsapp-berichten of teksten uit een vertaal-app van de smartphone. De bril zal vanaf volgende maand in Europa leverbaar zijn voor 670 euro.
Eye-ID
Beveiliging van de smartphone wordt belangrijker naarmate dat toestel ook de afstandsbediening is om te betalen of deuren te openen. De Chinese fabrikant ZTE heeft in het topmodel van z’n smartphones, de Grand S3, een biometrische identificatie ingebouwd die met de camera kijkt naar de ogen van de gebruiker. De Eye-ID herkent de bloedvaten in het witte gedeelte van het oog en is zeer betrouwbaar, claimt ZTE. “Een vingerafdruk kun je opvangen en namaken maar dat kan met je oogpatroon niet”, vertelt een van de dames die haar telefoon ‘opent’. De beveiliging let ook op de oogbeweging en reageert niet op een foto of video van de ogen.