Politiek

Senaat schaft enkelefeitconstructie af

De Eerste Kamer gaat volgende week akkoord met het schrappen van de enkelefeitconstructie uit de Algemene wet gelijke behandeling. Alleen de fracties van CDA, ChristenUnie en SGP zullen tegenstemmen. Dat bleek dinsdag tijdens een debat in de Senaat. De tegenstem van het CDA is opmerkelijk. In de Tweede Kamer stemden de christendemocraten, met uitzondering van het lid Geurts, voor de wet.

Redactie politiek
3 March 2015 11:53Gewijzigd op 15 November 2020 17:05Leestijd 2 minuten
Overheid wil homoemancipatie via onderwijs afdwingen. beeld RD, Henk Visscher
Overheid wil homoemancipatie via onderwijs afdwingen. beeld RD, Henk Visscher

CDA-senator Van Bijsterveld stelde dat de enkelefeitconstructie de afgelopen twintig jaar goed heeft gewerkt en dat werkgevers en werknemers van orthodoxe instellingen bij elkaar bracht. “We moeten de verhoudingen niet op scherp zetten. De huidige wet heeft tot weinig rechtszaken geleid en heeft bijgedragen aan de acceptatie van homoseksualiteit.” Van Bijsterveld sprak zich niet expliciet uit tegen het wetsvoorstel, maar uit haar woorden kon worden opgemaakt dat ze niet veel waardering heeft voor het initiatiefwetsvoorstel van D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks dat dinsdag in de Eerste Kamer ter discussie stond.

Met de enkelefeitconstructie in de hand mogen orthodoxe scholen en instellingen homoseksuele en samenlevende werknemers en leerlingen onder bepaalde omstandigheden weigeren.

ChristenUniesenator Kuiper benadrukte dat Nederland een land van minderheden is en dat er geen rangorde tussen grondrechten bestaat. Zijn SGP-collega Holdijk stelde dat het pleidooi van de indieners “tot meer pluriformiteit” in de praktijk leidt tot “minder diversiteit”.

De overige fracties zijn blij dat de wet wordt gewijzigd. „Deze uitzondering was ons altijd een doorn in het oog”, aldus GroenLinkssenator De Boer.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken streeft ernaar om de wet 1 juli aanstaande in te laten gaan. Op verzoek van Koffeman (Partij voor de Dieren) zal hij nagaan of orthodoxe scholen via de kantonrechter niet te gemakkelijk leerkrachten met een homoseksuele leefwijze ontslaan vanwege verstoorde arbeidsverhoudingen.

Verder gaf de bewindsman aan dat scholen die uitgaan van een kerkenraad, ook vallen onder de reikwijdte van de Algemene wet gelijke behandeling. In deze krant is deze mogelijkheid geopperd om onder de wet uit te komen door scholen uit te laten gaan van een kerk. Kerkgenootschappen vallen namelijk niet onder de AWGB. “Dat is tegen de bedoeling van de wetgever. Dit houdt geen stand bij de rechter”, aldus de bewindsman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer