Asbestgolfplaten moeten voor 2024 van de daken
DEN HAAG. Eigenaren van gebouwen met asbest golfplaten moeten deze voor 2024 verwijderen. Dat maakte staatssecretaris Mansveld van Milieu maandag bekend. Zes vragen, zes antwoorden.
Waarom komt de bewindsvrouw met het verbod?
Het gebruik van asbest is sinds 1993 in ons land verboden. Maar asbestdaken in ruste vormden geen gevaar voor de volksgezondheid. Nieuwe inzichten leren dat asbestdaken in de loop van de jaren verweren, waardoor asbestvezels vrij kunnen komen.
Hoe groot is het probleem?
Nederland telt ongeveer 135 miljoen vierkante meter asbesthoudende daken en gevelbeplating. In de agrarische sector zijn 85.000 daken aanwezig. Daarnaast zijn er zo’n 600.000 asbestdaken op fabrieken en woningen. Ook bij beschoeiingen is soms asbest gebruikt. Qua vierkante meters hebben de agrariërs driekwart van de hoeveelheid asbestplaten op hun daken.
Is het allemaal niet wat overdreven?
Mogelijk is het nog erger dan gedacht. Uit een nog geheim rapport van de provincies Overijssel en Gelderland blijkt dat naar schatting bij 200.000 agrarische locaties de grond bij bedrijfsgebouwen met asbest danig is vervuild. Dat komt doordat door weer en wind de vezels loslaten en met het regenwater in de bodem verdwijnen. Volgens het dagblad Trouw, dat vanmorgen dit bericht naar buiten bracht, is rond gebouwen met asbestdaken waar geen goot aan zit de bodem tot 1 meter van het pand en tot een diepte van 10 centimeter vervuild.
Wie gaat de sanering betalen?
De eigenaren. Er komt per 1 januari volgend jaar een subsidieregeling van minimaal 75 miljoen euro. De werkelijke kosten worden geschat op 1,5 miljard euro. Dat is exclusief de kosten voor de sanering van de bodem.
Mag een boer zelf asbest verwijderen ?
Nee. Agrariërs zijn zelfstandige ondernemers en die moeten zich bij de sloop houden aan de voorschriften uit het Asbestbesluit. En daarin staat dat de sloop door gecertificeerde bedrijven moet plaatshebben. De agrariër moet de gemeente om een sloopvergunning vragen en zijn voorgenomen plannen melden aan de Arbeidsinspectie.
Gelden er ook zulke strenge regels voor particulieren?
Die zijn iets soepeler. Per jaar mag een particulier maximaal 35 vierkant meter asbesthoudend materiaal zelf verwijderen, maar het materiaal mag bij verwijdering niet beschadigen. Hij moet wel altijd een sloopmelding doen bij de gemeente.