Timmerfabriek vecht milieueisen aan
Als De Jong’s Timmerfabriek in Bergambacht alle door de gemeente geëiste milieu- en veiligheidsmaatregelen moet nemen, vreest het bedrijf een flinke terugloop van het aantal klanten en uiteindelijk ook minder werkgelegenheid.
Dat zei J. Roelofsen, raadsman van De Jong, vrijdag bij de Raad van State. De gemeente Bergambacht eist dat De Jong dit jaar zoveel mogelijk overschakelt op het gebruik van verf op waterbasis (oplosmiddelarm). Ook wil Bergambacht dat het bedrijf een kostbaar brandveiligheidsonderzoek doet en eventueel extra maatregelen neemt om de kans op overslag van brand naar nabijgelegen woningen te verminderen. De raadsman van De Jong zei dat de Milieudienst Midden-Holland, waaraan de gemeente Bergambacht het milieubeleid heeft uitbesteed, te ver is doorgeschoten met haar eisen. „We moeten heel veel klanten wegsturen als we voor alle houtsoorten alleen nog maar oplosmiddelarme verf en beitsen mogen gebruiken. Voor sommige soorten hout gaat dat niet. Nota bene de staatssecretaris van Sociale Zaken is daar soepeler in dan de gemeente Bergambacht. Andere bedrijven hoeven pas na 2007 aan de strengste eisen te voldoen”, zei raadsman Roelofsen. Verder vindt het houtbedrijf het voorgeschreven brandoverslagonderzoek zwaar overdreven. Ook staatsraad K. Brink had zijn twijfels, omdat de brandweer zelf heeft aangegeven dat er niet zo’n haast mee is. Er liggen niet zo veel woningen vlak bij het bedrijf. Bovendien vond de staatsraad het vreemd dat de gemeente niet zelf meer onderzoek naar de brandrisico’s heeft gedaan.
De Raad van State zal over enkele weken een eindoordeel over de strenge eisen in de milieuvergunning van De Jong geven. De timmerfabriek hoopt in ieder geval niet geconfronteerd te worden met de eis om dit jaar het gebruik van oplosmiddelenhoudende verf sterk terug te dringen. Dat kost veel klanten, geld en uiteindelijk werkgelegenheid, tekende de raadsman aan.