Brussel: EU-landen op één lijn bij energie
BRUSSEL (ANP). De EU-landen moeten één vuist maken als het gaat om de import van energie. Door als een blok op te treden, staat Europa sterker in onderhandelingen met bijvoorbeeld Rusland over gas.
Dat benadrukte de Europese Commissie in Brussel. Europees Commissarissen Maros Sefcovic en Miguel Arias Canete presenteren woensdag hun plannen. Nu betalen de EU-lidstaten totaal verschillende prijzen voor Russisch gas. Ook liggen voor Europese bedrijven de gasprijzen drie keer hoger dan die voor de Amerikaanse concurrentie, stelt de commissie.
Brussel wil voorkomen dat buitenlandse energieleveranciers de EU afpersen met hoge prijzen of het dichtdraaien van bijvoorbeeld de gaskraan. De EU-lidstaten moeten dan ook minder afhankelijk worden van het handjevol externe leveranciers. Uiteindelijke doel: een „veerkrachtige” Europese energie-unie die minder steunt op energie van anderen.
Brussel hamerde vorig jaar al op een versterking van de Europese energiemarkt om de energievoorziening zeker te stellen. De EU importeert nog steeds ruim de helft van haar energie, waarschuwt de commissie. Brussel reageert verder op het conflict tussen Rusland en Oekraïne, dat een doorvoerland is voor Russisch gas naar de EU. Rusland is de grootste leverancier van gas en olie aan Europa.
Een echte energie-unie, zonder grenzen tussen de huidige 28 energiemarkten, is ook interessant voor investeerders, redeneert de Europese Commissie. Dan is het wel nodig de markten van de EU-landen aan elkaar te koppelen zodat er één net voor gas en elektriciteit ontstaat.