Binnenland

Staphorster stichting springt bij wanneer nodig

STAPHORST. Toen vorig jaar een boerderij in Staphorst in vlammen opging, werd de stichting Staphorst helpt Staphorst geboren. Nu de grootste nood is gelenigd, gaat de stichting in winterslaap. Totdat een nieuwe calamiteit het nodig maakt om weer in actie te komen.

Eelco Kuiken
23 February 2015 19:00Gewijzigd op 15 November 2020 16:53
Restanten van de boerderij van Klaas Slager in Staphorst. beeld Eelco Kuiken
Restanten van de boerderij van Klaas Slager in Staphorst. beeld Eelco Kuiken

Een verwoestende brand legde op 21 maart vorig jaar de monumentale boerderij van Staphorster Klaas Slager en zijn zoon in de as. Slager, voormalig SGP-fractievoorzitter, raakte ernstig gewond.

Die verwondingen zijn intussen genezen. Wat bleef, was het feit dat hij minimaal was verzekerd. Overal in de Staphorster gemeenschap werden acties op touw gezet om geld in te zamelen voor hem en zijn zoon. Doordat de actie landelijk in het nieuws kwam en er zelfs op het SGP-congres aandacht aan werd besteed, kwam er aardig wat binnen.

Stroomlijnen

Op dat moment zag de stichting Staphorst helpt Staphorst het levenslicht. Schoolhoofd Jan Kuijers, notaris Evert Ritsma en oud-notaris Henk Bouman staken de koppen bij elkaar, omdat ze de bedragen die her en der werden ingezameld om de familie Slager te helpen, op één punt bij elkaar wilden brengen. Dat was nodig, want de Belastingdienst dreigde een deel van de verzamelde bedragen op te eisen.

De hulp vanuit alle windstreken werd gestroomlijnd tot één bedrag. Het zou toch jammer zijn als er tientallen procenten van het geld naar de staat zouden gaan, redeneerden de initiatiefnemers. De Belastingdienst was bereid mee te werken. Al met al is er daardoor belastingvrij een aanzienlijk bedrag overgemaakt aan de familie Slager. Dat is eind vorig jaar al in stilte gebeurd.

Bijbelse uitspraak

Notaris Ritsma wil niet zeggen hoe hoog dat bedrag is. „Het voortbestaan van de stichting is een reden temeer daar niets over te melden, zodat er later bij een andere calamiteit geen vergelijkingen kunnen worden gemaakt over de hoogte van het bedrag.”

Hij verwijst naar de Bijbelse uitspraak om de linkerhand niet te laten weten wat de rechterhand geeft. „Net zomin als Klaas Slager weet wie er geschonken heeft, is het ook niet van belang te weten hoeveel er geschonken is”, zegt notaris Ritsma.

Mensen kunnen overigens nog altijd geld storten. Dat kan voor de familie Slager, maar ook voor de stichting in het algemeen, laat Ritsma weten. De initiatiefnemers hebben besloten de stichting niet te ontbinden. Ze blijft bestaan, klaar om in actie te komen als weer iemand uit de gemeente Staphorst in nood raakt. „Dat voorbestaan geldt voor onbepaalde tijd”, zegt Ritsma. „Dus bij toekomstige calamiteiten staat alles zo weer in de steigers.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer