Geen titel
Titel:
”Mattheüs. Thuiskomen in het Rijk van God”
Auteur: drs. A. Romkes
Uitgeverij: Boekencentrum
Zoetermeer, 2001
ISBN 90 239 0722 1
Pagina’s: 144
Prijs: € 11,30 ƒ 24,90).”Thuiskomen in het Rijk van God”. Onder deze titel verschenen bijbelstudies over Mattheüs, toegesneden op persoonlijke meditatie en op het gebruik in bijbelkringen.
In de reeks ”Luisterend Leven” heeft drs. A. Romkes, docent Nieuwe Testament en bijbelstudievaardigheden aan de Christelijke Hogeschool Ede en De Wittenberg te Zeist, een nieuwe uitgave laten verschijnen. De serie is opgezet om in nauwe aansluiting bij de Apostolische Geloofsbelijdenis thema’s aan de orde te stellen waarin het hart van het christelijk geloof klopt. De studies zijn toegesneden op persoonlijke meditatie en op het gebruik in bijbelkringen. Dat geldt ook van deze uitgave. Het boek kan tevens dienst doen als homiletische wegwijzer. Eerder verscheen in deze serie van de hand van ds. N. Tramper: ”Psalmen. Dicht bij God wonen.”
Zoals de titel aangeeft vinden we in deze nieuwe uitgave bijbelstudies over gedeelten uit het Evangelie van Mattheüs. De behandelde thema’s willen aansluiten bij de artikelen van het Apostolicum die spreken over de geboorte en de dood van de Heere Jezus Christus. In werkelijkheid omvatten de studies meer onderwerpen, bijvoorbeeld bidden, vergeven en een aantal gelijkenissen.
Uit de inhoud blijkt dat de auteur eerlijk wil luisteren naar de Schriften. Die hebben voor hem gezag. Duidelijk is ook dat het zijn doel is om de lezers te confronteren met de Christus der Schriften. Wie Hem volgt, komt thuis bij God, zo laat hij weten. En daarmee is meteen de ondertitel van dit boek verklaard.
De achtergrond van de auteur als nieuwtestamenticus en docent bijbelstudievaardigheden komt duidelijk naar voren. De gedeelten worden grondig besproken en er worden veel relevante details gegeven. Overigens komt niet ieder hoofdstuk uit Mattheüs aan de orde, maar alleen de zogenaamde kernhoofdstukken. De auteur geeft zich vooraf rekenschap van de structuur van dit evangelie zoals hij die waarneemt. Daarin ligt tegelijk de verklaring van de keuze van de hoofdstukken die in dit boek behandeld worden.
De opzet is heel systematisch. Er wordt eerst een introductie gegeven van het te behandelen thema. Vervolgens wordt voor drie of meer dagen het thema aan de orde gesteld door informatie te geven over het schriftgedeelte, door vragen te stellen die tot nadenken stemmen en door overwegingen te bieden voor persoonlijk gebed. Daarna volgt nog meer stof die op een bijbelstudiekring kan worden besproken. De vormgeving is sober, maar doet volstrekt geen afbreuk aan de leesbaarheid.
Dit boek biedt veel goeds, maar er is ook een aantal kritische opmerkingen te maken. Hoewel persoonlijke vragen gelukkig niet ontbreken en de lezer meer dan eens een spiegel wordt voorgehouden, is er weinig aandacht voor vragen als: Hoe kom ik tot het heil? Ook zullen niet alle suggesties voor persoonlijk gebed aansluiten bij de gedachten van iedere lezer.
Er is gebruikgemaakt van de vertaling van het NBG. Wellicht zou het de doelgroep verbreed hebben wanneer daarnaast ook de Statenvertaling was afgedrukt. Een aantal introducties op de te behandelen schriftgedeelten leidt mijns inziens meer van het thema af dan erheen. Bijvoorbeeld ”het koffiegebed” als inleiding op het thema ”bidden” doet erg onrealistisch aan. Eveneens is het de vraag of een introductie over Tom Poes en heer Ollie die terechtgekomen zijn in een onderwaterrijk waar iedereen een nummer draagt, zich verdraagt met het ernstige en indringende thema van de vergeving dat in Matth. 18:21-35 aan de orde wordt gesteld.
Ieder hoofdstuk wordt besloten met een gedeelte uit een boek of een preek, en een lied uit het Liedboek voor de Kerken of een ander lied. Niet iedereen zal de keuze van de auteur kunnen waarderen.
Dit boek nodigt uit tot persoonlijke en gezamenlijke bijbelstudie. Het biedt daarvoor veel en dat kan de waarde van deze uitgave genoemd worden. Daarentegen stelt het op een aantal onderdelen teleur.