Commentaar: Regering moet verantwoordelijkheid nemen voor supportersgedrag
Een visitekaartje zegt niet alles, maar wel veel. Niet alles, omdat achter een mooie naam en één of meer titels iemand kan schuilgaan die niet deugt of die incompetent is. Papier is immers geduldig. Maar tegelijk zegt een functie op een vitsitekaartje wel veel over de eigenaar.
Ook de uitvoering van het kaartje laat een indruk na. Dat betreft niet alleen de typografische opmaak –het gebruikte lettertype, de kleuren– maar ook de verzorging van het kaartje. Wie het besteekt een visitekaartje met ezelsoren of vlekken uit te reiken, heeft zichzelf voorgoed getypeerd als sloddervos en rommelpot. Bovendien kan de ontvanger gemakkelijk denken dat hij voor de schenker van het kaartje weinig voorstelt. Anders zou de eigenaar van het kaartje hem wel een net exemplaar geven.
Niet alleen personen, maar ook bedrijven, organisaties en landen geven soms hun visitekaartje af. Zij doen dit meestal niet door een papieren exemplaar te overhandigen, maar door hun daden en opmerkingen. Dat laat meestal een diepe indruk achter.
Nederland heeft vorige week zijn visitekaartje afgegeven. Supporters van de voetbalclub Feyenoord hebben in Rome op barbaarse wijze huisgehouden. De vernielingen die zij in de stad hebben aangericht, brachten de Italianen in alle staten. Nog steeds is de woede niet gezakt bij de Italianen. Zij eisen genoegdoening. Dat laatste is begrijpelijk. Er is grote schade aangericht. Het herstel kost tienduizenden euro’s. Het is wel heel bitter dat de Italianen die zelf op tafel moeten leggen omdat de gasten niet betalen.
Dat de Nederlandse overheid zegt niet verantwoordelijk gesteld te kunnen worden voor de aangerichte schade is formeel gezien begrijpelijk. Zij heeft de ellende niet aangericht. Heel terecht ook dat premier Rutte eind vorige week zijn scherpe afkeuring over het wangedrag heeft uitgesproken. Maar daarmee is de kwestie niet van de Haagse tafel. Nederlandse onderdanen hebben een bevriende natie met ongemak en schade opgezadeld. Voor die Nederlandse burgers is onze regering verantwoordelijk – hoe bizar dat gedrag ook is. Dat betekent dat Den Haag een hand naar Rome moet uitsteken. Ouders van pubers kunnen immers ook niet zeggen niet verantwoordelijk te zijn voor het wangedrag van hun kinderen.
Het is natuurlijk redelijk dat de regering vervolgens bij de leiding van Feyenoord aanklopt om de schade te verhalen. Weliswaar heeft de clubleiding gezegd geen verantwoordelijkheid te kunnen dragen voor het gedrag van de onverlaten, maar dat is te gemakkelijk. Al is het formeel juridisch misschien juist, feit is dat het gaat om fans van de club die zich hebben misdragen. Het zou getuigen van goede burgerzin als de leiding van de Rotterdamse voetbalclub de schade voor haar rekening neemt.
En de supporters? Die moeten hard worden gestraft. Een stadionverbod is niet genoeg. De vernielers moeten boeten. De Italiaanse overheid heeft enkelen gestraft. En fors. Al blijkt inmiddels dat de hoge geldboetes voorwaardelijk zijn opgelegd. Dat had best steviger gekund. Nu komen de vernielers in veel gevallen helaas met de schrik vrij.