FamilyStream is onlinemuziekdienst met potentie
Online luisteren naar muziek is populair, maar een verantwoord aanbod ontbrak lange tijd. Sinds vorig jaar timmert het christelijke FamilyStream aan de weg.
Muziek luisteren of films kijken via internet, het zogenaamde streamen, heeft met de opkomst van diensten als Spotify en Netflix een impuls gekregen. Het model is sterk in zijn eenvoud: voor een vast bedrag per maand krijgt de gebruiker onbeperkte toegang tot een uitgebreid aanbod van muziek of films. De diensten zijn zo gebruiksvriendelijk en het aanbod is zo actueel dat ze een prima alternatief blijken te zijn voor het kopen van een cd of dvd. Spotify telt wereldwijd inmiddels 60 miljoen gebruikers, waarvan er meer dan 15 miljoen een betaald abonnement hebben.
Wie op Spotify probeert muziek met een reformatorisch karakter te vinden, zoekt echter naar een speld in een hooiberg. Daarmee is Spotify minder geschikt voor de reformatorische huiskamer, meent de oprichter van FamilyStream. Barendrechter Frans Visser zag zijn kans schoon en sprong in het gat met een nieuwe muziekdienst die zich richt op de reformatorische gezindte. Met drie man sterk en gesteund door een aantal vrijwilligers werkt hij aan de uitbouw van de jonge start-up.
De website FamilyStream.nl is sinds oktober 2014 live, na een periode waarin een bètaversie werd getest. De dienst telt inmiddels 3100 geregistreerde gebruikers, van wie er tussen de 200 en de 250 een tientje per maand betalen. Zij krijgen daarmee onbeperkt toegang tot een collectie van ruim 1000 cd’s. Elke week komen er twaalf nieuwe producties bij. Voor het opbouwen en uitbreiden van de muziekcollectie sloot FamilyStream overeenkomsten met labels zoals STH Records, Interclassic Music, Excellent Recordings, Te Deum, Animato Music Productions, Fugate Records, JQZ, Den Hertog en De Bazuin.
Om FamilyStream tot een succes te maken zijn nog wel een paar hobbels te nemen. Zo moet de consument ervan overtuigd raken dat streamen dé nieuwe manier van muziek luisteren is. Lastig, want het gemiddelde huishouden beschikt nog niet over de infrastructuur om muziek in de beste kwaliteit te streamen. En luisteren via pc, laptop of iPad kent zijn beperkingen. Maar er zijn steeds meer alternatieven en hulpmiddelen om te streamen via de ouderwetse stereoset.
FamilyStream ziet voor zichzelf ook een taak weggelegd om de reformatorische markt ervan te overtuigen dat goede muziek niet gratis kan zijn. Illegale kopieën en downloads gaan ten koste van musicus en uitgever, en treffen daarmee uiteindelijk ook de productie van nieuwe cd’s. Dankzij de afspraken die FamilyStream maakte komt het overgrote deel van het abonnementsgeld rechtstreeks ten goede aan de muziekuitgeverij. Via een afdracht aan BumaStemra krijgen ook de componisten waar ze recht op hebben.
Testrapport: dienst met potentie
De onlinemuziekdienst is toegankelijk via de website www.familystream.nl. Abonnees betalen na een gratis proefperiode van vier weken 10 euro per maand. Ze krijgen na het inloggen een strak vormgegeven scherm te zien waarin via een eenvoudige navigatie kan worden gekozen uit verschillende categorieën. Op het beginscherm staan de laatst geluisterde cd’s, nieuwe uitgaven, populaire albums en een alfabetische lijst met uitvoerenden.
Collectie
Via de knop Bladeren kan de gebruiker muziek naar keuze zoeken in een keur aan genres zoals samenzang, klassieke orgelwerken, psalmen en mannenkoren. De dienst werkt hard aan de uitbreiding van de collectie. Die bevat niet van alle uitgevers de meest recente uitgaven, deels omdat deze nog gedigitaliseerd moeten worden, deels omdat uitgevers eerst hun fysieke cd’s via de winkel willen verkopen. FamilyStream belooft elke maand zo’n vijftig nieuwe cd’s toe te voegen, zodat er aan het einde van dit jaar een actuele catalogus kan worden aangeboden. Een slimme toevoeging is de categorie Vertellingen, met verhalen van onder anderen C. van Rijswijk en Evert Kuijt. FamilyStream is met meerdere uitgevers van luisterboeken in gesprek om deze categorie uit te bouwen.
De muziek wordt afgespeeld via een eenvoudige player, met een hoge geluidskwaliteit van 320 kbps. De dienst biedt binnen het platform verschillende radiostations die non-stop muziek van het gekozen genre draaien. Daarnaast kan de gebruiker zelf afspeellijsten samenstellen en favoriete nummers opslaan.
Draadloze speaker
FamilyStream is ook te benaderen met een Android- en iOS-app. Daarmee kan de muziek op mobiele apparaten worden afgespeeld. Via een auxkabeltje kan het geluid simpel naar een bestaand stereoset worden gebracht. Wie in hoge kwaliteit wil streamen, kan overwegen een draadloze speaker aan te schaffen. Fabrikant Sonos zet op dit gebied een breed aanbod in de markt. Voor 199 euro biedt instapmodel Play 1 een verrassend goede geluidskwaliteit. De speaker wordt met een simpele installatie in het draadloze netwerk gehangen, waarna via een app op de smartphone muziek naar het systeem wordt gestreamd. FamilyStream werkt aan een bèta-app voor Sonos, die we voor dit artikel mochten testen. De combinatie van de muziekdienst met de Sonos doet qua gebruiksgemak en keuzemogelijkheden de oude stereotoren vergeten.
FamilyStream geeft daarnaast korting op de Rocki, een eenvoudig apparaatje waarmee muziek via de smartphone naar een bestaande geluidsset kan worden gebracht. De Rocki kan zich kwalitatief niet meten met de Play 1 van Sonos, maar daar is de prijs ook naar. Wie een jaarabonnement bij FamilyStream afsluit, krijgt de Rocki voor 25 in plaats van 50 euro.
Eindoordeel
FamilyStream is een muziekservice met potentie. De jonge onderneming heeft binnen een jaar een kwalitatief goed product weten neer te zetten, dat in de basis voldoende biedt om een abonnement van 10 euro per maand te rechtvaardigen. FamilyStream zegt het komende jaar te gebruiken om de dienst verder te verfijnen en uit te breiden. De uitdaging wordt om het muziekaanbod te completeren. Dat de bekende christelijke uitgevers meewerken is een goed signaal. Nieuwe geluidssystemen bevatten steeds vaker de mogelijkheid om muziek te streamen, waarmee de techniek langzaam maar zeker gemeengoed begint te worden. En wie geen nieuwe stereoset wil aanschaffen, heeft prima alternatieven voorhanden om FamilyStream toch in huis te halen.